Specialiștii Băncii Mondiale propun patru scenarii cu privire la pensiile civile de serviciu, acestea fiind: eliminarea imediată a tuturor acestor beenficii, înghețarea pensiilor de serviciu, stabilirea unui nou plafon de referință pentru pensionarii nou intrați în sistem și reformarea tuturor acestor pensii. Care ar fi cea mai bună abordare?

Cele 4 scenarii propuse de Banca Națională cu privire la pensiile de serviciu din sectorul civil

Banca Mondială propune autorităţilor române patru scenarii de reformă referitoare la pensiile de serviciu din sectorul civil, într-un raport a cărui sinteză a fost prezentată de Ministerul Muncii, care includ magistraților și personalului auxiliar, ale diplomaților, personalului parlamentar, aeronautic civil și ale angajaților Curții de Conturi.

Primul scenariu constă în „eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea pensiilor de serviciu pentru toţi cei care nu au acumulat încă vechimea care le dă dreptul la aceste pensii la o anumită dată”.

Potrivit experților Băncii Mondiale, în acest prim scenariu aceeași regulă ar putea fi aplicată și celor care aveau numai un serviciu minim de pensie specială la o anumită dată.

Conform raportului Băncii Mondiale, impedimentele în cazul unei astfel de decizii ar fi acelea că „este foarte probabil ca o astfel de decizie să fie contestată în instanţă, existând precedentul când o astfel de încercare a fost făcută imposibil de implementat prin deciziile Curţii Constituţionale", dar şi că „nu este clar dacă un alt efort similar ar putea avea succes şi, în plus, un număr mare de lucrători din aceste categorii sunt deja eligibili pentru pensionare”.

Al doilea scenariu constă în „îngheţarea tuturor pensiilor de serviciu", ceea ce ar presupune „stoparea acumulării de beneficii suplimentare în viitor, fără a afecta drepturile deja câştigate". „Prin această abordare, s-ar menţine beneficiile pentru actualii pensionari şi pentru lucrătorii activi care întrunesc condiţiile de pensionare. Cu toate acestea, pentru persoanele care la data respectivă nu întrunesc condiţiile de pensionare, se elimină integral dreptul la pensie de serviciu", explică experţii consultaţi de Ministerul Muncii.

Citeste si:
Ciucă asigură că sunt bani pentru pensii: „Nu există nici cea mai...
Ciucă asigură că sunt bani...

A treia opțiune include stabilirea unui plafon de referință pentru pensionarii nou intrați în sistem. Din această perspectivă, toți lucrătorii nou intrați după o anumită dată ar fi eligibili pentru pensii mult mai mici comparativ cu cele aflate în plată. Banca Mondială admite că un impediment ar fi faptul că o astfel de abordare ar putea crea discriminare între lucrătorii aflați în situații asemănătoare, pentriile a doi lucrători aflați în situații identice putând fi semnificativ diferite în funcție doar de data la care au fost angajați.

Cel de-al patrulea scenariu formulat de Banca Mondială este cea a reformării pensiilor de serviciu pentru toți.

Cea mai bună abordare

Datele făcute publice duminică de Ministerul Muncii menționează că scenariile propuse nu se referă la indemnizațiile parlamentarilor și primarilor.„Considerându-se că eliminarea completă sau îngheţarea pensiilor speciale nu este de dorit şi/sau fezabilă din punct de vedere politic sau că stabilirea unei scheme de pensii diferite pentru noii intraţi nu este fezabilă, atunci cea mai bună abordare ar fi reformarea pensiilor de serviciu.

Citeste si:
Poșta Română a anunțat că pensiile vor fi livrate mai târziu în...
Poșta Română a anunțat că...

Pentru acest tip de reformă, este important să se acorde o atenţie deosebită eforturilor anterioare de reformă şi acţiunilor judecătoreşti, astfel încât greşelile din trecut să nu se repete”, subliniază datele făcute publice de ministerul de resort.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Februarie 2023 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.