Anul Nou a și venit cu prima veste mai puțin plăcută pentru conducătorii auto. În noaptea de Revelion benzina s-a scumpit cu cu 36 bani/l, iar motorina cu 38 bani/l, în majoritatea stațiilor de alimentare din țară.

Carburanții s-au scumpit în noaptea de Revelion

Chiar în noaptea de Reevelion, majoritatea stațiilor de alimentare au scumpit prețul carburanților. Acest lucru a fost posibil după ce Guvernul a decis să renunșe la reducerea de 50 de bani/litru convenită cu companii, dar şi în urma deciziei Ministerului de Finanţe de a majora nivelul accizelor stabilite de Parlament la nivelul minim dintr-o directivă UE.

Prin urmare, după scumpirile din noaptea de Anul Nou, prețul benzinei standard a crescut de la 5,93-5,99 lei/l la 6,29-6,35 lei/l, iar prețul motorinei standard, de la 7,11-7,14 lei/l la 7,49-7,52 lei/l în staţiile Petrom din Capitală.

Creșterea prețurilor a fost aplicată și în stațiile OMV. În prima zi din nou an benzina costă 6,40-6,44 lei/l, iar motorina, 7,57-7,60 lei/l.

În staţiile Rompetrol şi Mol, în ultima zi a anului 2022, benzina costa 6,03-6,09 lei/l și motorina 7,18-7,22 lei/l, iar începând cu prima oră primei zile din anul 2023, preţurile carburanților au ajuns la 6,39-6,45 lei/l benzina și respectiv 7,56-7,60 lei/l motorina.

Reducerea de 50 de bani la carburanți a fost anulată de la 1 ianuarie 2023

Guvernul a decis să renunțe la compensarea de 50 de bani din prețul carburanților, după ce motorina și benzina s-au ieftinit în ultimele săptămâni. Astfel, de la 1 ianuarie 2023, combustibilii vor costa mai mult. Măsura a intrat în vigoare pe 1 iulie, după ce motorina a depășit pragul de 9 lei, iar benzina pe cel de 8 lei.

Tot de la 1 ianuarie scad accizele la carburanți. Ordonanța de modificare a Codului Fiscal, publicată săptămâna trecută, prevede accize mai mici cu peste 10%, chiar sub nivelul minim impus de Uniunea Europeană.

Citeste si:
Scumpiri la pompă din nou. Prețul carburanților a trecut de pragul...
Benzina şi motorina s-au...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Ianuarie 2023 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.