Reducerea de 50 de ani la carburanți dispare după Revelion, dar Guvernul a găsit o altă metodă de a pondera prețurile prin scăderea accizelor. În plus, statul va taxa puternic profiturile uriașe ale companiilor petroliere, în speranța că va descuraja creșterea prețurilor. Iată cât va costa un plin de benzină sau de motorină de la 1 ianuarie 2023.

Reducerea de 50 de bani la carburanți dispare de la 1 ianuarie 2023

Guvernul a decis să renunțe la compensarea de 50 de bani din prețul carburanților, după ce motorina și benzina s-au ieftinit în ultimele săptămâni. Astfel, de la 1 ianuarie 2023, combustibilii vor costa mai mult. Măsura a intrat în vigoare pe 1 iulie, după ce motorina a depășit pragul de 9 lei, iar benzina pe cel de 8 lei.

Totuși, există și o vestea bună. Tot de la 1 ianuarie scad accizele la carburanți. Ordonanța de modificare a Codului Fiscal, publicată săptămâna trecută, prevede accize mai mici cu peste 10%, chiar sub nivelul minim impus de Uniunea Europeană.

Cât va costa un plin de benzină sau de motorină de la anul

Așadar, anularea reducerii de 50 de bani va fi parțial compensată de scăderea accizelor. Practic, din 2023, benzina va fi mai scumpă cu 22 de bani, iar motorina cu 23 de bani pe litru.

Statul va lua mai puțini bani din accize, dar nu va mai plăti compensarea. În schimb, marea lovitură o primesc companiile din energie, chiar și cele petroliere.

„Vom adopta o decizie care privește implementarea Regulamentului 1854 privind supraimpozitarea profitului la companiile din domeniul energiei”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Mai exact, toate companiile vor plăti o contribuție de solidaritate din profiturile obținute în 2022 și 2023. De pildă, Petrom, care a obținut anii trecuți un profit mediu de aproape 3 miliarde de lei, în acest an are un plus de 9 miliarde în 9 luni, pe fondul scumpirilor, adică un profit estimat de 12 miliarde pe tot anul.

Noua taxă este de 60% din diferența de profit comparativ cu media ultimilor patru ani, majorată cu 20%, de unde rezultă peste 5 miliarde de lei care ajung la stat doar pentru anul 2022.

Citeste si:
Scumpiri la pompă din nou. Prețul carburanților a trecut de pragul...
Benzina şi motorina s-au...

„Vedem un nou proiect de suprataxare a sectorului ca un mare pericol pentru viitoarele investiţii pentru securitatea energetică a României. O astfel de măsură pune în pericol investiţiile viitoare în ceea ce priveşte producţia de ţiţei şi de gaze. Acest sector este deja supraimpozitat”, a explicat Cătălin Niță, Federația Patronală Petrol și Gaze.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Decembrie 2022 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.