Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași pun în aplicare luni 42 de mandate de percheziție domiciliară în două cauze penale în care se fac cercetări pentru constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, spălarea banilor și tentativă la înșelăciune. Dobânda împrumuturilor putea ajunge și la 400%, iar după acordarea lor victimele erau amenințate.

DIICOT: Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și spălare de bani

Dobânzile la împrumuturi puteau ajunge şi la 400%, printre cele 50 de persoane vătămate identificate, aflându-se persoane care ar deţine imobile, persoane care ar avea diverse afaceri, împătimiţi ai jocurilor de noroc, persoane care ar lucra în instituţii publice şi persoane care ar săvârşi diverse infracţiuni. Surse din anchetă, citate de News.ro, au transmis că perchezițiile ar viza membri ai clanului Cordunenilor.

„În cauză s-a reţinut că, de la începutul anului 2021, pe raza municipiului Iaşi, s-au constituit două grupuri infracţionale organizate în scopul acordării de împrumuturi băneşti cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 şi 120% şi, în anumite cazuri, şi de 400%.

Membrii celor două grupuri infracţionale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informaţii că sunt solvabile şi deţin bunuri mobile şi/sau imobile de valoare.

Astfel, în perioada 2021 -2022, membrii grupurilor infracţionale organizate au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, împrumuturi cu dobânzi excesive, până în prezent, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate”, precizează DIICOT.

Potrivit IGPR, următoarele categorii de persoane s-ar fi împrumutat de la membrii celor două grupuri infracționale organizate: persoane care dețin imobile, persoane care ar avea diferite afaceri, împătimiți ai jocurilor de noroc, persoane care ar lucra în instituții publice și persoane care ar săvârși diverse infracțiuni.

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate, cât și a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la amenințări cu acte de violență sau lipsiri de libertate.

Pentru a conferi o aparență de legalitate împrumuturilor, aceștia determinau persoanele vătămate să încheie întâi contracte de împrumut în care erau trecute suma împrumutată și dobânda impusă și, mai târziu, erau încheiate contracte de dare în plată prin care membrii grupurilor infracționale au intrat în posesia unor suprafețe importante de teren, a căror valoare depășește chiar și de 10 ori valoarea împrumutului acordat.

Citeste si:
Andrew și Tristan Tate, prima ieșire din arestul la domiciliu....
Andrew și Tristan Tate, prima...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Octombrie 2022 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.