Dobânzi la depozitele bancare. Pentru a face rost de bani, băncile se luptă pentru economiile populației și oferă cele mai mari dobânzi din ultimii zece ani. Chiar dacă o asemenea inițiativă era necesară, analiștii susțin că inflația, ajunsă și ea la un nivel record, consumă din sumele strânse în aceste depozite, așa că majorările nu țin pasul cu scumpirile. Iată câți bani câștigă un român într-un an, dacă depune 5.000 de lei.

România și banii. Dobânzi-record la depozitele bancare

Pentru un depozit de un an, cea mai mare dobândă din piață a ajuns la 8%, iar pentru unul pe cinci ani chiar 10%, în cazul unei bănci comerciale. Problema e că ce primim dăm înapoi, din cauza scumpirilor.

„Aceste rate de dobândă continuă să fie unele real negative. Adică nu ne acoperă măcar costul cu inflaţia. Vorbim despre o inflaţie de 14,49%, cea mai recentă cifră. Şi această inflaţie, cel mai probabil, va persista cel puţin până anul viitor în aceeaşi perioadă", spune Andreea Nica, CFA România.

„Practic pierzi bani dacă îţi ţii banii la bancă în momentul de faţă", explică Adrian Negrescu, analist economic.

„Pare că, dacă am 1.000 de lei într-un cont de economii ... este 1.000 de lei şi nu pierd mia de lei respectivă. Cu mia de lei respectivă nu mai cumpăr aceleaşi produse la anul. Şi trebuie să fim conştienţi de asta", arată Andreea Nica, CFA România.

În acest moment, la un depozit de 5.000 de lei pe un an o persoană poate câștiga cel mult 360 de lei la o dobândă de 8% fără comisioane și cel mai puțin 30 de lei în cazul unei bănci, la o dobândă de 2% și comisioane care mănâncă din potențialele câștiguri, arată o analiză a ofertelor din piață.

„Trebuie să fim atenţi în primul rând la termenul la care depunem aceşti bani pentru că un depozit trebuie ţinut neaparat până la termen pentru a beneficia de dobândă. Altfel, se pierde întreaga dobândă", avertizează Irina Chiţu, conform Observator.

„Cea mai sigură (n.r. variantă) în momentul de faţă este să investeşti în titluri de stat. Au dobândă 8,5 - 8 la sută, e o dobândă mai bună decât cea oferită de depozitele bancare. Mai este varianta de a-ţi ţine banii în valută: euro, dolari", recomandă Adrian Negrescu, analist economic.

Citeste si:
Cîțu: „Soluţia pentru inflaţie mică, dobânzi scăzute şi taxe mici...
Cîțu: „Soluţia pentru...

Cele mai recente date arată că în țara noastră sunt deschise în jur de 15,4 milioane de depozite bancare, dintre care peste 70% sunt în lei, iar restul în valută.

Unde preferă românii să-și țină economiile

28% dintre respondenții unui studiu afirmă că preferă să își țină economiile în casă, 32% spun că nu reușesc să economisească absolut deloc, iar 30% pot să facă acest lucru, dar într-o mică măsură. 50% dintre respondenți transmit că în această perioadă preferă să reducă plățile cash.

„În anii post-comunism, România a trecut prin nişte episoade de fraudă clară în ceea ce priveşte economiile oamenilor şi, atunci, mulţi dintre noi avem această amintire recentă a acelor eşecuri de reglementare", spune Andreea Nica, CFA România.

Citeste si:
Cîțu, atac dur la adresa social-democraților: PSD trebuie să dispară
Cîțu, atac dur la adresa PSD:...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.