De foarte multe ori, incercarile de a vinde o locuinta prin intermediul unui anunt online sunt ingreunate chiar de fotografiile nereusite, realizate in mod superficial. Reprezentantii Wizmo.ro, platforma imobiliara dedicata atat sectorului rezidential, cat si celui de business, ofera cateva sfaturi pentru proprietarii care doresc sa gaseasca rapid cumparatori.

Unul dintre principalele motive pentru care fotografiile influenteaza comportamentul de cumparare al consumatorilor este efectul de poveste, care nu poate fi obtinut printr-o simpla descriere a produsului respectiv. Imaginile au capacitatea de a construi sentimentul de incredere pe principiul transparentei. Astfel, consumatorul incepe sa experimenteze produsul de la primul contact vizual cu acesta si sa incadreze deja proiectia sa in propriul stilul de viata. Iar cand se intampla acest lucru, apare si dorinta clara de cumparare.

”Imaginile online au in general un impact extrem de puternic in comportamentul de achizitie al consumatorilor de astazi, deoarece le permit un prim si valoros contact cu produsul pe care intentioneaza sa il achizitioneze. Pe piata anunturilor imobiliare, aceasta realitate este si mai pregnanta. Multe apartamente si case cu potential si cu un pret corect raman doar niste simple anunturi, pentru ca potentialii cumparatori nu au fost convinsi sa le vizioneze. In acest caz, prima impresie este cruciala”, a declarat Cosmina Museat, Business Development, Wizmo.ro.

Cum poate fi castigat interesul celor care cauta o noua locuinta? Cheia sta in compozitia imaginii. Cei care vor sa isi vanda locuinta ar trebui sa isi acorde timpul necesar pentru a compune un cadru care sa le puna in valoare casa. Astfel, spatiul trebuie pregatit pentru o sedinta foto, eliminandu-se obiectele prea personale.

In schimb, pot fi amplasate discret anumite obiecte care sa contribuie in mod creativ la povestea acelui spatiu, precum jucarii de lemn realizate artizanal, o bicicleta care poate fi zarita pe hol sau pick-up-ul vechi, plin de farmec. De asemenea, pe masa poate fi un pahar cu vin rosu, alaturi de o carte. Astfel, si aici este valabil principiul simplitatii. Cu cat o camera este mai ”eliberata” de obiecte precum ghivece cu flori, stive de reviste, perne decorative, cu atat efectul de aerisit, primitor este mai puternic.

Citeste si:
Vreți să vă vindeți produsele în străinătate?
Vreți să vă vindeți produsele...

Cele mai bune fotografii exploreaza modul in care interactioneaza spatiile si materialele din interior. De aceea, ele trebuie prezentate intr-o anumita logica a distributiei spatiului, astfel incat potentialii cumparatori sa poata sa isi realizeze o harta mentala a spatiului si a tridimensionalitatii acestuia.

”Pentru un rezultat cat mai relevant, trebuie realizate imagini din holuri, cu usile deschise pentru ca elementele de mobilier care se vad in camerele invecinate sa poata fi recunoscute in fotografiile de prezentare a respectivelor spatii, contribuind la o mai buna intelegere a ansamblului. O idee buna este sa prezentati succesiv imagini in tandem, realizate din unghiuri opuse ale aceleiasi incaperi”
, explica Radu Salcudean, fotograf profesionist, reprezentant al Asociatiei de fotografie Ciorchin.

Citeste si:
Ce probleme are Theo Rose în sarcină. Artistei nu îi este deloc...
Ce probleme are Theo Rose în...

Potrivit unui comunicat remis 9am, un efect suplimentar al acestei modalitati de a realiza fotografiile, prin marcarea unei anumite zone din casa cu ajutorul cadrului oferit de usile interioare, este crearea unei perspective calde, familiare, care va atrage interesul privitorilor. Si, pentru un efect geometric, este recomandat ca liniile usilor, ferestrelor si peretilor sa fie drepte.

”Liniile pot fi folosite pentru a atrage privirea spre zone de interes. Spre exemplu, marginea covorului poate conduce privirea spre semineu, iar muchia blatului din bucatarie ne poate ghida spre iesirea pe terasa. De aceea, nu uitati sa tineti aparatul drept si paralel cu elementele verticale fotografiate, precum muchiile peretilor sau a mobilierului”, subliniaza Radu Salcudean.

Un secret al fotografilor specializati in interioare este realizarea fotografiilor de la o inaltime joasa, cam de la 1 metru de podea. Atunci cand camera foto ”lucreaza” mai jos de nivelul ochilor, fotografiile vor arata precum cele din revistele de arhitectura si design interior. Este important in acest sens si realizarea imaginilor cu deschideri largi ale obiectivului, fara folosirea zoom-ului digital.

Citeste si:
Mihai Morar, 10 fotografii și cele mai frumoase cuvinte despre...
Mihai Morar, 10 fotografii și...

Pentru a nu obtine o imagine distorsionata, trebuie evitata amplasarea elementelor mari de mobilier in prim plan. In plus, este recomandata asezarea acestora in asa fel incat intregul ansamblu sa arate bine din punctul de vedere al perspectivei si nu al functionalitatii cotidiene a acestora. De asemenea, imaginea nu trebuie sa surprinda toate piesele de mobilier in intregime. Nu este nevoie, spre exemplu, sa apara tot patul din dormitor in fotografie, pentru a intelege locul sau in camera respectiva.

”Fotografiile vor spune o poveste daca detaliile sunt incadrate intr-o compozitie armonioasa care va sublinia personalitatea intregii locuinte. Evitati astfel amplasarea in centrul imaginii a unui element vizual extrem de puternic si nu uitati ca ochiul este atras intotdeauna de punctul cel mai luminos al cadrului”, mai spune Radu Salcudean.

Citeste si:
Cea de-a șaptea ediție a Bucharest Photofest, între 1 – 9 octombrie...
Cea de-a șaptea ediție a...

In cazul celor care au o casa, fotografia ar trebui facuta de la departare, pentru a incadra casa intr-un ansamblu in care sa fie prezent si gradina, iar momentul fotografierii trebuie ales cu atentie. Astfel, cele mai potrivite ore sunt prima jumatate de ora dupa rasaritul soarelul, cand inca nu cad umbre puternice pe fatade sau pe spatiul de langa casa, si primele 10-30 de minute dupa apusul soarelui, in functie de anotimp. Pentru un efect maxim, e important ca toate luminile din casa sa fie aprinse. In acest fel, accentul va fi pus pe interiorul casei, conferindu-i un aer cald, confortabil.

Pentru fotografii cat mai reusite, este recomandata folosirea unui trepied. Acesta ne obliga practic sa fim mult mai rigurosi in alegerea compozitiei, oferind posibilitatea de a realiza panorame sau imagini HDR [high dinamic range], astfel incat zonele luminoase sa nu apara supra-expuse, iar in zonele umbrite sa se regaseasca detalii. In plus, acest dispozitiv permite repozitionarea foarte usor a unghiului de fotografiat si adaugarea sau eliminarea din cadru a anumitor elemente, printr-o simpla privire in obiectiv, pana la gasirea compozitiei perfecte.

”In final, setul de imagini de prezentare a unei proprietati trebuie sa contina cadre largi care dezvaluie spatialitatea, cadre cu elemente de trecere pentru o buna perceptie a hartii, detalii de materialitati si finisaje spectaculoase, imagini de ansamblu a cladirii si privelistea de pe terase, precum si spatiile adiacente. Toate acestea, impreuna, trebuie sa transmta o stare, cu care potentialii cumparatori sa se identifice”
, concluzioneaza Radu Salcudean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.