Moartea lui Michael Jackson este o "omucidere", provocata cu precadere de o "intoxicare acuta cauzata de anestezicul propofol", a anuntat Institutul medico-legal din Los Angeles, informeaza AFP.
Institutul precizeaza ca decesul cantaretului a fost provocata de o "grava intoxicatie cu propofol", un anestezic foarte puternic pe care regele muzicii pop il folosea pentru a lupta cu insomnia, scrie NewsIn.

"Medicamentele propofol si lorazepam (un sedativ - n.r.) se dovedesc a fi principalii factori care au cauzat moartea lui Jackson", declara instititul medico-legal. "Celelalte medicamente gasite in corp la autopsie sunt: midazolam, diazepam, lidocaina, efedrina", precizeaza comunicatul.

Institutul medico-legal mai spune ca "raportul final al medicului legist, care cuprinde raportul toxicologic complet, va ramane confidential", la cererea politiei din Los Angeles (LAPD) si a procurorului din Los Angeles.

Potrivit unor documente judiciare dezvaluite inca de luni de presa americana, o doza letala de propofol a fost gasita in corpul lui Michael Jackson.

Comunicatul Institutului medico-legal intervine in ajunul zilei de nastere a megastarului, care ar fi implinit la 29 august 51 de ani.

Aceste informatii relanseaza speculatiile in legatura cu soarta lui Conrad Murray, medicul personal al lui Michael Jackson, care ar fi recunoscut ca i-a administrat propofol artistului in dimineata in care a murit.

Potrivit documentului judiciar dezvaluit luni de Los Angeles Times, intocmit de un anchetator din LAPD, Murray a declarat politiei ca a tratat insomnia cantaretului cu propofol timp de sase saptamani inainte de moartea vedetei, administrandu-i in fiecare seara intravenos 50 de miligrame din puternicul anestezic. De teama ca megastarul va capata dependenta, medicul ar fi incercat apoi sa-l detoxifice pe Jackson dandu-i alte sedative, lorazepam si midazolam. Combinatia de alte sedative si-a facut efectul cu doua nopti inainte ca vedeta sa moara.

Insa in noaptea dinaintea mortii regelui muzicii pop, la 25 iunie, reteta nu a mai functionat, iar Murray a inceput o lupta cu insomnia lui Michael Jackson. Medicul i-ar fi administrat cantaretului 10 mg de valium, la ora 1.30 dimineata, iar in orele urmatoare i-a dat lorazepam si midazolam. Potrivit CNN, medicul a relatat detaliat politiei, pe ore, cum a procedat si ce medicamente i-a dat lui Jackson. In jurul orei 2.00, i-a injectat 2 mg dintr-un medicament antianxietate, Ativan, care contine lorazepam. La ora 3.00, Murray i-a administrat 2 mg din sedativul Versed (midazolam). In jurul orei 5.00 din nou i-a facut 2 mg de Ativan, iar pe la 7.30 o noua doza de 2 mg de Versed, timp in care ii monitoriza saturatia de oxigen din sange. In jurul orei 10.40, "dupa cereri insistente din partea lui Jackson", Murray i-a administrat 25 de mg de propofol diluat cu lidocaina.

In cele din urma, Jackson a reusit sa adoarma, iar Murray a declarat ca a ramas sa-l monitorizeze. Dupa aproximativ zece minute, Murray sustine ca s-a dus la baie si a lipsit din camera maxim doua minute. Cand s-a intors, medicul a observat ca Jackson nu mai respira. Eforturile de a-l resuscita prin manevre cardio-respiratorii au fost zadarnice. Decesul lui Michael Jackson a fost pronuntat la UCLA Medical Center la ora 14.26.

Politia n-ar fi gasit dovezi ale faptului ca medicul Conrad Murray ar fi obtinut propofol pe cale legala, in conditiile in care dupa moartea lui Michael Jackson mai multe doze au fost gasite la domiciliul cantaretului.

Domiciliul lui Murray si cabinetele sale din Las Vegas (statul Nevada) si Houston (Texas), precum si o farmacie din Las Vegas de unde se aproviziona cu medicamente au fost perchezitionate in ultimele saptamani de catre LAPD si agentia americana antidrog DEA.

Avocatul lui Murray, Ed Chernoff, a refuzat sa faca vreun comentariu dupa anuntul facut de Institutul medico-legal.

Cand politia din Los Angeles isi va incheia ancheta, revine procurorului districtual din Los Angeles sarcina de a decide daca si pe cine va pune sub acuzare pentru moartea lui Michael Jackson.

Funeraliile megastarului - care in momentul mortii se pregatea pentru o relansare a carierei printr-o serie-maraton de 50 de concerte sustinute pe arena O2 la din Londra - vor avea loc la 3 septembrie, la cimitirul Forest Lawn, din Glendale, periferie a Los Angeles-ului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.