Business 23 Mai 2011 17:13
Conditiile meteo preconizate pentru acesta vara si lipsa de politici agricole vor urca preturile alimentelor la cote maxime. Afirmatia vine dupa alte avertizari din partea Romalimenta si Banca Mondiala.

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) anunta o majorare a preturilor produsele alimentare, in perioada urmatoare, invocand atat conditiile meteo cat si lipsa unui sprijin pentru acest sector din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Datele de la aceasta ora arata ca productia de secara va fi cu 22,9% mai mica fata de cea de anul trecut, productia de rapita cu 22%, iar productia de oleaginoase cu 7,6%. De asemenea, productiile de legume si fructe (caise, cirese, ardei etc) sunt intarziate si clar productiile vor fi mai mici. Dupa ploile din aceasta primavara, pentru lunile iunie si iulie Administratia Nationala de Meteorologie a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul de irigatii nu este functional.Ministrul Agriculturii declara ca Romania nu va intra in criza alimentara pentru ca are potential, insa potentialul trebuie si valorificat prin politici coerente, ceea ce la ora actuala lipseste cu desavarsire Romaniei", a declarat intr-un comunicat presedintele FNPAR, Viorel Matei, conform MEDIAFAX.


FNPAR cere Ministerului Agriculturii sa elaboreze strategiile si politicile agricole ale Romaniei, astfel incat "mancarea sa nu devina un lux".


"Ministrul agriculturii ar trebui sa se preocupe mai mult de problemele agricultorilor si nu sa incerce sa strice si ceea ce acestia au reusit fara ajutorul domniei sale si anume sa fie reprezentati la cel mai inalt nivel la organizatiilor europene din domeniul lor de activitate, COPA si COGECA. Incercarea ministrului Tabara (Valeriu Tabara, ministrul de resort, n.r.) de a determina excluderea agricultorilor romani din acest for, prin refuzul domniei sale de a achita cotizatia, traducerea in si din limba romana arata ca nu se afla la conducerea Ministerului Agriculturii pentru a face politici agricole europene, ci altfel de politici", se mai arata in comunicat.

  • De asemenea, Sorin Minea, presedintele Romalimenta a declarat anterior ca preturile produselor alimentare procesate vor creste in urmatoarele 2-3 luni cu pana la 10-12%.

"In ultima perioada, pretul la carne a crescut cu aproximativ 20%. Asta inseamna produsul din carne undeva pe la 8%, deci asta va fi posibila scumpire. Nu la fiecare produs. In mod normal n-ar mai trebui sa creasca pretul la ulei si la zahar, pentru ca e productie primara, ar trebui sa se plafoneze pretul la paine, ar trebui sa scada sau sa ramana constant pretul la legume si fructe pentru ca vine perioada calda, dar la produsele procesate putem asista la cresteri de preturi care nu pot sa depaseasca un 10-12% daca, Doamne fereste, nu se intampla ceva pe plan european", a spus Minea la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV. [Romalimenta: Se scumpesc alimentele!]
Citeste si:
Inflația a scăzut la 14,53% în martie, dar continuă să fie...
Inflația a scăzut la 14,53%...

Ministerul Agriculturii, Vasile Tabara a declarat de mai multe ori, in ultima perioada, ca nu sunt motive pentru o crestere semnificativa a preturilor alimentelor in acest an.

"Cred ca preturile se vor mentine, inclusive la grau, carne si legume-fructe, pentru ca preturile la producatori sunt bune", a spus Tabara in aprilie. El a afirmat ca prin "preturi bune" intelege acoperirea costurilor de productie plus profit.

  • In luna aprilie, avertizarile privind venirea unui nou val de scumpiri ale alimentelor venea si din partea Bancii Mondiale.
"Preturile mondiale ale alimentelor sunt aproape de nivelul maxim atins in 2008 si alimenteaza inflatia in tarile cu venituri reduse, situatie care va duce la agravarea saraciei."

"Preturilor alimentelor calculat de Banca Mondiala pentru primul trimestru este cu 36% peste cel din aceeasi perioada a anului trecut".

Citeste si:
Scumpiri din pix la alimentele de bază. Consiliul Concurenței...
Scumpiri din pix la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.