Cresterea preturilor alimentelor ce s-a inregistrat in ultima perioada, a impins spre saracie aproximativ 44 milioane de oameni din tarile in curs de dezvoltare din iunie 2010, a avertizat Banca Mondiala.

Costurile alimentelor continua sa creasca aproape de nivelul din 2008, cand majorarea pretului alimentelor si titeiului au avut un impact devastator asupra saracilor, a mai apreciat Banca Mondiala, conform Money.

"Pretul alimentelor la nivel mondial creste la un nivel periculos si ameninta zeci de milioane de oameni saraci din intreaga lume. Deja preturile ridicate au impins spre saracie milioane de oameni si ii afecteaza pe cei mai vulnerabili, care cheltuie mai mult de jumatate din venitul lor pe alimente", a declarat Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale.


Conform ultimului index al pretului alimentelor publicat de Banca Mondiala, preturile au crescut cu 15% intre octombrie 2010 si ianuarie 2011.

Si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a anuntat la inceputul acestei luni ca preturile alimentelor pe plan mondial au ajuns in ianuarie la un nivel record, scrie Capital.
  • Graul, in topul cresterii preturilor
Dintre cereale, cel mai mult a crescut pretul graului. Acesta s-a dublat in perioada iunie 2010-ianuarie 2011. Preturile la porumb sunt cu aproximativ 73% mai mari.


Orezul, vital pentru multe tari sarace din lume, s-a scumpit intr-un ritm mai lent decat alte cereale, informeaza Evz.

Potrivit indexului preturilor alimentelor, cresterea numarului persoanelor cuprinse de saracia extrema (sub 1,25 dolari SUA pe zi) inseamna o malnutritie mai mare, in conditiile in care oamenii mai saraci mananca mai putin si sunt constransi sa cumpere mancare mai ieftina si mai putin nutritiva.


Seceta severa din 2010 de la Marea Neagra, ploile puternice din Australia si vremea nefavorabila din Argentina, precum si o anticipare a majorarii cererii dupa tulburarile din Africa si Orientul Mijlociu au dus la cresterea record a pretului cerealelor.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.