In conditiile in care preturile alimentelor au cunoscut in ultima perioada cresteri istorice, marile piete ale lumii se afla fata in fata cu o noua amenintare: criza alimentara. Romania poate resimti socurile acestui fenomen, insa "nu are voie sa intre in criza alimentara" in conditiile in care dispunem de un potential agricol urias neexploatat.

Romania nu va intra intr-o criza a alimentelor, avand capacitatea de a hrani 80 de milioane de oameni, dar daca va ajunge intr-o astfel de situatie ar fi din cauza "neatentiei unora", a lenii si a lipsei de initiativa, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

"Romania nu e o tara care sa fie in criza decat din neatentia unora. Este imposibil ca Romania sa nu aiba grau si porumb. Si daca nu l-am semana, ar rasari", a spus Tabara, citat de MEDIAFAX.

Potrivit indexului Nomura, dat publicitatii in septembrie 2010, Romania se situeaza pe locul 12 intr-un top al statelor expuse la o criza alimentara. Acest index este calculat in functie de PIB pe cap de locuitor, ponderea cheltuielilor pentru hrana a unei gospodarii din totalul veniturilor si exporturile nete de hrana ca procent din PIB.

Romania are un PIB pe cap de locuitor de 9.300 de dolari, in timp ce ponderea cheltuielilor pentru hrana a unei gospodarii din totalul veniturilor se situeaza la 49,4%. In plus, exporturile de alimente reprezinta -1,1% din PIB.

  • Ce parere au producatorii si prelucratorii de alimente?

Ioan Niculae, omul de afaceri care controleaza grupul InterAgro, a declarat ca Romania ar trebui sa fie un furnizor de produse si nu un importator. "Ce se va intampla atunci cand nu vom mai putea sustine importurile? Va fi o mare problema. Cu ce finante vom mai plati importurile? Cu bani de la FMI si Banca Mondiala? Izbucnirea unei crize alimentare i-ar pune cu picioarele pe pamant pe guvernanti. Daca ne-am batut joc de toate industriile, poate putem sa facem ceva cu agricultura, este singura speranta. Noi am ragusit de cand incercam sa ne facem auziti", afirma Niculae, conform Wall-Street.

La randul sau, Vasile Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR), sustine importanta asigurarii sigurantei alimentare a Romaniei. "Mare parte din productia interna se duce la export, ceea ce nu contest, este un lucru bun pe de o parte. Pe de alta parte ar trebui sa avem siguranta alimentara. Anul trecut am fost sigura tara care exporta grau cand toate celelalte state aveau grija sa asigure painea cetatenilor lor", explica Matei.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Citeste integral pozitiile celor mai importanti oameni din industria alimentara din Romania pe wall-street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.