Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%, a anuntat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Prognoza pentru sfarsitul anului nu cuprinde majorarea care intelegem ca se va intampla in toamna la energia termica. La combustibili probabil ca vor mai fi ceva majorari, nu foarte mari insa. Pentru la anul, atat preturile produselor din tutun, cat si preturile volatile, legume si fructe isi vor diminua sensibil contributia", a declarat Isarescu, in conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei, conform MEDIAFAX.

Guvernatorul a precizat ca prin comunicatul transmis in urma cu doua zile de BNR, in care se arata ca inflatia anuala va fi in crestere pana in vara acestui an, nu inseamna ca banca centrala se asteapta si la o accentuare a cresterii preturilor.

El a explicat ca avansul ratei anuale a inflatiei se datoreaza efectului de baza negativ, respectiv raportarea cresterilor lunare din prima parte a anului la cele din anul anterior, care au fost mult mai mici.

In urma cu doua zile, dupa sedinta de politica monetara, BNR a trimis un comunicat in care arata ca rata anuala a inflatiei va continua sa creasca in al doilea trimestru si nu va reveni in acest an in intervalul tintit, de 2 - 4%, ci doar in cursul anului 2012, ceea ce inseamna ca banca centrala va rata tinta pentru al cincilea an consecutiv.

"Prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva o crestere temporara a ratei anuale a inflatiei in trimestrul doi, ca urmare a socurilor induse de factori aflati in afara sferei de influenta directa a gestiunii cererii agregate realizata prin instrumentele bancii centrale, in special a presiunilor generate - similar cazului majoritatii economiilor emergente - de evolutia preturilor internationale ale produselor alimentare si combustibililor", potrivit comunicatului.
Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

Rata anuala a inflatiei a crescut de la 7,6% in februarie pana la 8,01%, nivelul maxim inregistrat dupa luna august 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.