Romania are toate conditiile pentru a nu fi afectata masiv de criza, daca politicile monetare si cele fiscale pentru 2009 vor fi "extrem de bine corelate" pentru contracararea crizei, a declarat ieri presedintele Traian Basescu in prima sa conferinta de presa.

"Nu vom reusi sa depasim criza cu efecte minime daca nu va exista o corelatie puternica intre politica monetara si cea fiscala. Este esential ca, in 2009, cand efectele crizei se vor accentua, politicile economice sa fie extrem de bine corelate", a declarat Basescu.

"Nu spun ca Romania nu este afectata de criza financiara"
, a continuat presedintele, adaugand ca tara poate trece cu bine de criza, "daca are vointa si cap".

Conform acestuia, decizia S&P de a scadea ratingul Romaniei a fost una precipitata, care ar fi trebuit analizata mai mult. "S&P s-a grabit, nu a utilizat informatiile cu acuratete. Nu port razboaie cu Standard & Poor's, insa la ultimul consiliu european s-a decis introducerea unui sistem de supraveghere a agentiilor de rating. E usor sa dai rating Romaniei, dupa ce nu ai reusit sa identifici ce se intampla in Statele Unite", a spus Basescu.

El a precizat ca, in schimb, agentia de rating Moody's a avut o abordare diferita, fiind "mai bine informata fata de situatia sistemului bancar, a rezervelor valutare si a datoriei publice" si remarcand ca "marea problema nu este cresterea salariilor, ci deficitul bugetar".

Seful statului a laudat evolutia Romaniei in ceea ce priveste datoria publica externa, care insumeaza impreuna cu datoria privata 11 miliarde euro, "si nu de 60 miliarde euro, asa cum s-a scris in ultima perioada". In ceea ce priveste rezervele valutare ale Romaniei, Basescu a spus ca a ajuns la cel mai ridicat nivel de la revolutia din 1989, de 27 miliarde euro, acestea fiind "cifrele de astazi".

"Rezerva nu este in scadere. In plus, nu a fost utilizata in piata in ultimele doua saptamani, deci avem un oarecare confort", a precizat presedintele.

Basescu a prezentat estimari potrivit carora Romania va incheia anul cu o inflatie de 6,6 - 6,7%, deci "deloc catrastofala fata de situatia din alte tari", in timp ce cresterea economica se va situa la aproximativ 8%. Referitor la deficitul de cont curent, una dintre principalele slabiciuni reliefate de agentiile de rating, presedintele a spus ca "este imbucurator ca anul acesta va scadea cu 0,2 - 0,3 puncte procentuale din produsul intern brut" fata de 2007, cand deficitul extern a fost de 14% din PIB.

"Imi permit sa spun ca avem obligatia ca
bugetul anului viitor sa reflecte prioritatile Romaniei si sa reduca deficitul bugetar", a concluzionat Basescu.

Proiectul de buget pe 2009 aprobat marti de Guvern prevede un deficit de 2% din PIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.