PIB va fi mai mic si euro va fi mai scump decat se credea in septembrie, iar inflatia nu va scadea spectaculos. Varianta finala a prognozei de toamna pentru urmatorii ani a fost revizuita in scadere, fata de cea din septembrie, mai ales in cazul principalilor indicatori pe 2009.

Cresterea economica nu va mai fi de 6,5%, cum preconiza Comisia Nationala de Prognoza (CNP) in varianta preliminara de toamna, ci doar de 6% in 2009, potrivit variantei finale.

Astfel ca Produsul Intern Brut (PIB) va fi de numai 578,5 miliarde lei in 2009, fata de suma estimata luna trecuta, de aproape 593 miliarde de lei.

Pe de alta parte, cea mai recenta prognoza a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) prevede un nivel al inflatiei de 6,6% la sfarsitul acestui an, revizuit in sus cu 0,6 puncte procentuale fata de estimarea anterioara.

Vestea buna: deficitele vor scadea

Ca valoare nominala, noua prognoza pentru deficitul de cont curent din acest an este de 18,13 miliarde euro, cu 540 milioane euro sub nivelul estimat anterior.


Un leu mai putin tare

Cursul mediu de schimb pentru moneda unica europeana este estimat in 2008 la 3,67 lei, fata de 3,63 lei – cat se estima in septembrie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.