Ghetele de fotbal au fost întotdeauna unul dintre elementele de fascinație pentru orice puști îndrăgostit de sportul rege. Cu siguranță, ai visat și tu la prima pereche și ai sărit în sus de bucurie atunci când ai primit-o cadou sau ai reușit să ți-o cumperi. În acest articol vei descoperi câteva povești uimitoare despre ghetele de fotbal și evoluția lor.

Ghetele Regelui Henric al VIII-lea

Până ca Pelé, Maradona, Messi sau Ronaldo să aibă variante personalizate, trebuie să știi că ghete fotbal a purtat chiar și Regele Henric al VIII-lea al Angliei, în 1525! Deși nu semăna deloc cu jocul de astăzi, fotbalul se juca chiar și în acele vremuri. Era o variantă violentă, dezorganizată, care ducea deseori la lupte între participanți și care a fost în cele din urmă interzisă. Un expert al Universității din Southampton, Maria Hayward, a descoperit pe o listă de inventar că Regele Henric al VIII-lea avea în garderobă o pereche de ghete de fotbal, create de cizmarul său personal, Cornelius Johnson. Acestea valorau patru șilingi, peste o sută de euro în banii de astăzi. Nu se știe exact cum arătau acele ghete regale, dar se presupune că erau din piele, solide și foarte grele. În afară de faptul că a avut șase soții, Henric al VIII-lea era pasionat și de sport. Călăria, tenisul și fotbalul se numărau printre hobby-urile monarhului.

Începuturile ghetelor de fotbal

La trei secole distanță, fotbalul a evoluat și a crescut în popularitate în Anglia. Trebuie să știi că în anii 1800, jucătorii foloseau niște cizme din piele, cu vârf din oțel și cuie în talpă. Acestea cântăreau peste 500 de grame, iar dacă ploua, își dublau greutatea. Imaginează-ți ce sacrificii făceau fotbaliștii de atunci pentru a duce un meci la capăt. Primii producători de ghete de fotbal au apărut la începutul anilor 1900, iar unii dintre ei, precum Gola (înființată în 1905) sau Valsport (1920), există și astăzi.

Adevărata revoluție în privința ghetelor de fotbal au adus-o frații Adolf și Rudolf Dassler. În 1924, au deschis o fabrică ce producea ghete cu șase sau șapte tipuri de crampoane, ce se puteau înlocui în funcție de condițiile de joc. Tot în acei ani, fotbalul a început să capete popularitate în Brazilia, unde producătorii s-au asociat pentru prima dată cu starurile de pe teren. Spre exemplu, „Shooteiras à Marcos” erau ghetele lui Marcos Carneiro de Mendonça, portarul lui Fluminense și primul portar al naționalei Braziliei.

Citeste si:
Ce accesorii îți trebuie pentru jogging: top 5 accesorii pentru...
Ce accesorii îți trebuie...

Războiul marilor producători

În 1948, frații Dassler s-au certat. Rudolf a fondat Puma, iar Adolf a înființat Adidas. Fiecare dintre fabrici avea să aducă îmbunătățiri considerabile ghetelor de fotbal. Pentru prima oară în istorie, modelele Puma Atom aveau crampoane din plastic sau cauciuc, în timp ce Adidas producea ghete mai ușoare, fabricate dintr-un material parțial sintetic.

Evoluția a continuat, iar Cupa Mondială din 1970 a consemnat și primul contract de publicitate semnat între un producător de ghete de fotbal și un jucător. Marele Pelé a purtat modelul Puma King la turneul final câștigat de Brazilia. Înaintea sfertului de finală cu Peru, care a fost primul meci televizat live și color, Pelé i-a cerut arbitrului să întârzie startul partidei pentru a se lega la șireturi.

Citeste si:
Puya și Melinda, în stare de șoc la America Express. Poveștile...
Puya și Melinda, în stare de...

Anii ‘70 și ‘80 au consemnat intrarea pe piață a altor producători de ghete de fotbal, precum Diadora, Umbro, Lotto sau Kelme. Nike a intrat în joc pe această piață abia în 1994, când a devenit sponsorul naționalei Braziliei, la Mondialul din Statele Unite.

Cele mai scumpe ghete de fotbal din istorie

Tehnologiile de producție sunt într-o continuă evoluție. În zilele noastre, ghetele personalizate sunt cele mai căutate, pentru că fiecare microbist vrea să se identifice cu idolul său. Cea mai scumpă pereche de ghete din toate timpurile i-a aparținut lui Leo Messi. Au fost purtate de argentinian într-un meci cu Valladolid în care a marcat golul 644 pentru Barcelona și a devenit fotbalistul cu cele mai multe reușite pentru aceeași echipă. Acestea s-au vândut la licitație pentru fabuloasa sumă de 143.580 de euro. Întreaga sumă a fost donată unui spital de copii din Barcelona.

Citeste si:
De ce sunt ghetele și cizmele din piele mai bune și cum să ai grijă...
De ce sunt ghetele și cizmele...

Cam așa arată, pe scurt, istoria ghetelor de fotbal, de la cele purtate de Regele Henric al VIII-lea și până la cele ale lui Leo Messi, care s-au vândut pentru o sumă record.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Septembrie 2021 - 01 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.