Anul 2022 a adus una din cele mai surprinzătoare vești din tenisul mondial. Ashleigh Barty – lider WTA la vremea respectivă – a decis să se retragă din activitate, la doar 25 de ani.

Pe data de 23 martie 2022, sportiva australiancă a făcut surprinzătorul anunț, spunând că nu mai are motivația necesară pentru a continua și își dorește să facă un pas în spate atunci când se află în top. La mai bine de un an distanță, aruncăm o privire asupra vieții fostului număr 1 mondial, care tocmai ce a devenit mamă pentru prima oară. În momentul de față, aceasta nu se gândește la o revenire în circuit.

Ashleigh Barty a avut o carieră fulminantă

Ashleigh Jacinta Barty este o sportivă australiană ce s-a născut pe data de 24 aprilie 1996, în Ipswich, Queensland, Australia. Aceasta a debutat în tenisul profesionist în luna aprilie a anului 2010, la puțin timp după ce a împlinit vârsta de 14 ani. Sportiva de doar 1.66 m a urcat repede în topuri și a reușit să câștige 3 din cele 4 Grand Slam-uri la simplu. Barty s-a impus la Roland Garros în 2019, a câștigat Wimbledon în 2021, iar un an mai târziu a bifat ultimul mare succes – la Australian Open.

Din păcate pentru ea, nu a izbutit să obțină trofeul și la US Open, ajungând doar în runda a 4-a în 2018 și 2019. Totuși, Barty a reușit în 2018 să câștiga finala la dublu în Statele Unite ale Americii. În total, Ashleigh Barty a câștigat 305 partide și a pierdut 102, acumulând 15 titluri. Veniturile sale se ridică la peste 20 de milioane de dolari. A fost o carieră destul de scurtă, însă spectaculoasă. Pe 24 iunie 2019 a ajuns pe locul 1 în clasamentul WTA.

Barty a devenit mamă pentru prima dată

După retragere, Ashleigh Barty a decis să acorde mai mult timp familiei, în detrimentul sportului. Evident aceasta are încă o vârstă care îi permite să revină în circuit în anii următori, însă rămâne de văzut dacă va găsi vreo motivație.

Citeste si:
Alex Dobrescu șochează din nou! Unde a aruncat cenușa mamei sale
Alex Dobrescu șochează din...

Între timp, sportiva australiancă a devenit mamă pentru prima dată, în iulie 2023. Ashleigh Barty și partenerul său Garry Kissick au anunțat nașterea băiatului lor, Hayden, într-o postare pe Instagram.

Garry Kissick este un jucător profesionist de golf, originar din Australia. Nu sunt cunoscute prea multe detalii despre el, cei doi preferând foarte mult intimitatea. De asemenea, aparițiile acestora în presă au fost destul de rare, fiind descriși de către majoritatea prietenilor, oameni foarte simpli.

”Nu am fost atât de sigură cum voi face asta. Până la urmă mi-am dat seama că nu este o cale greșită, sau una corectă. Este doar alegerea mea și este modalitatea perfectă pentru mine de a-mi anunța echipa, de a-i anunța pe cei dragi că mă retrag din tenis. E prima oară când o spun cu voce tare și da, este dificil de spus, dar sunt fericită și sunt pregătită pentru acest moment. În inima mea, știu că este corect.”, declara Ashleigh acum un an.

Citeste si:
Cum se înțelege Pepe cu mama fiicelor sale, Raluca Pastramă, la 3...
Cum se înțelege Pepe cu mama...

Barty nu a fost prima sportivă care a luat o astfel de decizie, pentru a se concentra asupra familiei. În trecut, Justine Henin, Kim Clijsters și Flavia Pennetta au luat și ele astfel de decizii. Primele două s-au întors ulterior în activitate, lucru care nu este exclus nici în privința australiencei.

Iga Swiatek, noul număr 1 mondial

La mai bine de un an distanță, multe s-au schimbat în tenisul feminin. Poloneza Iga Swiatek este noul număr 1 mondial și, deși are doar 22 de ani, este favorita numărul 1 pe site-urile de pariuri sportive la toate turneele la care participă. Așa a fost și la Wimbledon 2023, însă poloneza a părăsit competiția britanică încă din sferturile de finală. Nu a reușit decât o evoluție modestă în fața Svitolinei, care a învins-o cu 7-2, 6-7 și 6-2.

Citeste si:
Sorana Darclee și-a înmormântat mama. Ce a scris pe Instagram la...
Sorana Darclee și-a...

În cele din urmă, sportiva din Ucraina a plecat și ea de la Wimbledon, după o înfrângere categorică în semifinale, cu Vondrousova. Marketa a dominat-o la toate capitolele pe Svitolina și și-a adjudecat victoria fără vreo emoție, 6-3 respectiv 6-3.

Următoarea pe listă în clasamentul WTA este Aryna Sabalenka, iar pe locul 3 se află Elena Rybakina. În clasament urmează americanca Jessica Pegula și Caroline Garcia. Top 10 este completat de Ons Jabeur, Coco Gauff, Maria Sakkari, Petra Kvitova și Daria Kasatkina.

După suspendarea Simonei Halep, cea mai bine cotată jucătoare de tenis din România este Sorana Cîrstea. Sportiva în vârstă de 33 de ani ocupă în momentul de față locul 37 în clasamentul WTA.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Iulie 2023 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.