S-au ridicat multe semne de întrebare după suspendarea Simonei Halep, care ar fi venit în urma unei testări „inteligente” ce se face în momentul când există suspiciuni sau informații legate de folosirea unor substanțe ilegale. Specialiștii exclud o dopare accidentală. Jucătoarea de tenis are timp până vineri să conteste punerea sub acuzare, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Simona Halep a rămas fără avantaj în cazul de dopaj

Simona Halep (31 de ani, 9 WTA) a fost suspendată provizoriu după ce a fost testată pozitiv la Roxadustat. Imediat după venirea comunicatului Agenției Internaționale pentru Integritatea în Tenis, sportiva a reacționat și a transmis că este nevinovată și că va face orice pentru a dovedi că nu s-a dopat conștient.

Românca a decis să trimită imediat către Tribunalul de Arbitraj Sportiv probe prin care speră să-și dovedească nevinovăția, a anunțat Stere Halep, tatăl jucătoarei de tenis.

„Sigur că da (n.r. a trimis probele), se ocupă. Așa îmi spune, în mare, că se ocupă. E și normal că trebuie să scoată nevinovăția”, a spus Stere Halep, citat de As.ro.

Ulterior, întrebat ce știe despre medicamentul pe care l-ar fi folosit fiica sa, bărbatul a răspuns: „Nu cunosc, nu sunt medic, sunt un simplu tată! Simona e curată! Peste 100% am încredere. Simona e corectă!”

Sportiva are răgaz să-și demonstreze nevinovăția până pe 28 octombrie, când va trebui să conteste decizia de suspendare la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, unde va fi nevoită să aducă dovezi puternice în favoarea sa. Altminteri, ar putea rămâne până la patru ani în afara terenului la orice competiție oficială.

„Poate a avut o prescripţie de la medic. Am înţeles că a avut şi ceva probleme de sănătate şi poate un medic i-a recomandat medicamentul respectiv. Rămâne de văzut: a avut scutire de uz terapeutic, nu a avut scutire de uz terapeutic. Ea asta trebuie să demonstreze: lipsa vinovăţiei sau a neglijenţei semnificative", a explicat Cristian Jura, arbitru în cadrul Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Citeste si:
Nouă teorie în cazul de dopaj al Simonei Halep
Nouă teorie în cazul de dopaj...

Roxadustatul ar fi putut-o ajuta pe Halep

„Se poate vedea că sportivul respectiv are un surplus în anumite mişcări, de exemplu rotaţii foarte dese şi foarte multe, pe care în alte situaţii, jocuri sau meciuri nu le avea. Substanţa asta te ajută, vine cu un plus de oxigenare la nivelul creierului şi al muşchilor şi de aici randamentul în timpul situaţiilor de competiţie", spune Pompiliu Popescu, fost medic al Naţionalei de fotbal, conform Observator.

Românca nu ar fi avut cum să se trezească întâmplător cu această substanță în corp, a susținut fostul medic al Naționalei de fotbal, care a ridicat semne de întrebare în ceea ce privește echipa sportivei.

„Un medic nu are ce căuta în problema asta, dar preparatorii fizici şi antrenorii da, ei sunt cei care dopează şi alunecă către aşa ceva. Eu sunt convins că n-a luat-o voluntar", adaugă Pompiliu Popescu.

Citeste si:
Oana Zăvoranu, de partea părintelui Calistrat. A transmis un mesaj...
Oana Zăvoranu, de partea...

Și Ion Țiriac crede în Halep: „O cunosc pe Simona de când avea 15 ani. În timpul în care a fost în cele mai mari glorii, eram destul de aproape. Era extraordinar de atentă cu tot ce făcea”.

Titlurile rămân la Halep?

În funcție de argumentele pe care le va aduce în fața Tribunalului Sportiv, campioana României va afla dacă va pune racheta în cui preț de câțiva ani sau nu. Partea plină a paharului este că ea va rămâne cu toate titlurile cucerite până acum și noi cu amintirea câștigării lor de către aceasta.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Octombrie 2022 - 08 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.