Un val neobișnuit de frig a cuprins sudul Braziliei. Temperaturile au scăzut până la -8 grade Celsius și s-au înregistrat și căderi de zăpadă, fenomen rar pentru această zonă din America Latină. Una dintre repercusiunile pe care le vom simți și noi: cafeaua se va scumpi, țara fiind cel mai mare producător de licoare a dimineții din lume.

Pregătiți-vă de scumpiri. Prețul cafelei ar putea explida din cauza celui mai grav val de frig din ultimele decenii din Brazilia

Valul de frig care a cuprins sudul Braziliei a fost adus de o masă de aer polar. Temperaturile au scăzut brusc, iar în unele zone a nins. Mașinile și drumurile au fost acoperite de zăpadă. Fenomenul amenință plantațiile de cafea, trestie de zahăr și portocali. O parte din recoltă a fost deja compromisă din cauza înghețului.

Potrivit unei analize Reuters, în următoarele săptămâni se așteaptă ca prețurile cafelei din Brazilia să atingă cote maxime. Costul mai mare la cafea va duce și la majorarea valorii unui coș de cumpărături.

Un indice al Agenției pentru alimente a Națiunilor Unite arată în iulie o majorare de prețuri de 31% de la un an la altul, într-un moment în care mulți consumatori au probleme financiare majore din cauza pandemiei de COVID-19.

Cafeaua Arabică, de pildă, și-a dublat prețul în ultimele 12 luni la bursa ICE din SUA. În această vreme, culturile se usucă din cauza condițiilor meteo. În zonele în care arborii de cafea nu au supraviețuit, ar putea dura până la șapte ani pentru ca producția să se recupereze complet.

Citeste si:
ANRE, amenzi pentru patru furnizori de gaze pentru intenția de a...
ANRE, amenzi pentru patru...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Istoric

Originea cafelei s-ar afla într-o regiune a Etiopiei numită Koffe. Ea a fost ulterior introdusă în lumea arabă prin Egipt și Yemen, unde s-a început rapid cultivarea ei în scopuri comerciale. În trecut, cafeaua nu era considerată băutură, ci aliment.

Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea și le amestecau cu grăsime animală pentru a obține o pastă pe care războinicii o consumau pentru a le da mai multă energie în timpul luptelor. În anul 1000, tămăduitorul Avicenna administra cafea în chip de medicament. Fierbea boabele de cafea și te transforma într-o băutură numită „qahwa”.

Citeste si:
VIDEO Șase persoane au murit din cauza furtunilor de nisip violente...
VIDEO Șase persoane au murit...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.