Un val neobișnuit de frig a cuprins sudul Braziliei. Temperaturile au scăzut până la -8 grade Celsius și s-au înregistrat și căderi de zăpadă, fenomen rar pentru această zonă din America Latină. Una dintre repercusiunile pe care le vom simți și noi: cafeaua se va scumpi, țara fiind cel mai mare producător de licoare a dimineții din lume.

Pregătiți-vă de scumpiri. Prețul cafelei ar putea explida din cauza celui mai grav val de frig din ultimele decenii din Brazilia

Valul de frig care a cuprins sudul Braziliei a fost adus de o masă de aer polar. Temperaturile au scăzut brusc, iar în unele zone a nins. Mașinile și drumurile au fost acoperite de zăpadă. Fenomenul amenință plantațiile de cafea, trestie de zahăr și portocali. O parte din recoltă a fost deja compromisă din cauza înghețului.

Potrivit unei analize Reuters, în următoarele săptămâni se așteaptă ca prețurile cafelei din Brazilia să atingă cote maxime. Costul mai mare la cafea va duce și la majorarea valorii unui coș de cumpărături.

Un indice al Agenției pentru alimente a Națiunilor Unite arată în iulie o majorare de prețuri de 31% de la un an la altul, într-un moment în care mulți consumatori au probleme financiare majore din cauza pandemiei de COVID-19.

Cafeaua Arabică, de pildă, și-a dublat prețul în ultimele 12 luni la bursa ICE din SUA. În această vreme, culturile se usucă din cauza condițiilor meteo. În zonele în care arborii de cafea nu au supraviețuit, ar putea dura până la șapte ani pentru ca producția să se recupereze complet.

Istoric

Originea cafelei s-ar afla într-o regiune a Etiopiei numită Koffe. Ea a fost ulterior introdusă în lumea arabă prin Egipt și Yemen, unde s-a început rapid cultivarea ei în scopuri comerciale. În trecut, cafeaua nu era considerată băutură, ci aliment.

Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea și le amestecau cu grăsime animală pentru a obține o pastă pe care războinicii o consumau pentru a le da mai multă energie în timpul luptelor. În anul 1000, tămăduitorul Avicenna administra cafea în chip de medicament. Fierbea boabele de cafea și te transforma într-o băutură numită „qahwa”.

Citeste si:
Iohannis în Brazilia, mesaj de susținere pentru Ucraina: „Oricât ar...
Iohannis în Brazilia, mesaj...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 August 2021 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.