Preşedintele României, Klaus Iohannis, a ajuns marți în Brazilia, în prima vizită oficială a unui șef de stat român în această țară din ultimii 23 de ani, însoţit de Prima Doamnă. Cei doi au fost primiți de către șeful de stat brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și de soția sa, la palatul Itamaraty, sediul Ministerului brazilian de Afaceri Externe. Aici au avut loc declarații de presă comune în care s-a discutat despre situația din Ucraina și poziția României în război.

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de susținere pentru Ucraina, în Brazilia

Obiectivul central al vizitei îl reprezintă aprofundarea, diversificarea şi dinamizarea relaţiei bilaterale cu Brazilia, principalul partener comercial al României în America Latină şi Caraibe.

„Am discutat, totodată, modalități de aprofundare a cooperării existente, dar și de extindere către noi domenii, precum cercetarea în domeniul agriculturii, digitalizare, schimbări climatice, educație și cultură, în beneficiul ambelor state”, Klaus Iohannis, președintele României.

Șeful de stat român i-a prezentat omologului brazilian viziunea României cu privire la situaţia de securitate de la graniţă şi la războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Oricât ar încerca Moscova să își justifice acțiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forță suveranitatea teritorială a Ucrainei și a încercat să îi anuleze independența, încălcând inclusiv Carta ONU. I-am prezentat, de asemenea, domnului Președinte și consecințele războiului în multiple planuri, de la situația refugiaților, până la criza energetică sau cea alimentară”, Klaus Iohannis, președintele României.

„Efectul războiului extrapolează continentul european și de aceea mă arăt preocupat de consecințele sale globale, mai ales în materie de securitate alimentară, economică și energetică”, Luiz Inacio Lula da Silva, preşedintele Braziliei.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează până pe 26 aprilie un turneu în America Latină. Din delegația sa fac parte și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, dar și mai mulți consilieri prezidențiali.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Aprilie 2023 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.