Premierul Nicioae Ciucă a anunțat, luni, că a semnat împreună cu omologii din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia o scrisoare comună către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care propun un set de măsuri pentru a reduce dezechilibrele create în piață de importurile masive de cereale ucrainene. Cele cinci țări susțin urgentarea procesului de ajutorare a fermierilor europeni și crearea unor mecanisme automate de sprijin pentru fermierii din regiunile afectate. Comisia Europeană ia în calcul reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina, care acum beneficiază de scutire.

Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi Polonia către Ursula von der Leyen privind măsurile față de importul de cereale ucrainene

„Avem o responsabilitate faţă de fermierii români şi căutăm constant soluţii pentru dezvoltarea continuă a agriculturii româneşti. Din acest motiv, am semnat împreună cu omologii mei din Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi Polonia o scrisoare comună adresată preşedintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prin care propunem un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piaţă de importurile masive de cereale ucrainene”, a scris premierul pe Facebook.

Șeful Executivului arată că măsurile vizează suplimentarea fondurilor europene distribuite fermierilor drept compensații, dar și posibilitatea folosirii acestor bani pentru direcționarea exporturilor ucrainene către țările din Africa și Orientul Mijlociu, sprijin financiar european pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, dar și pentru operatorii din piață care au nevoie de vehicule suplimentare.

Printr-o reţea de transport bine pusă la punct, produsele din Ucraina vor putea fi trimise mai rapid către ţările importatoare din alte regiuni ale lumii, afirmă statele semnatare. Totodată, premierii semnatari ai scrisorii cer ca Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Alimentar Mondial (World Food Programme), să creeze o soluție prin care cerealele ucrainene să fie achiziționate, pentru an u rămâne în UE.

Ei mai cer „urgentarea procesului de ajutorare a fermierilor europeni şi crearea unor mecanisme automate de sprijin pentru fermierii din regiunile afectate iar Comisia Europeană să ia în calcul reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina, care beneficiază acum de scutire”.

„Problemele întâmpinate de fermierii români, afectaţi de tranzitul cerealelor ucrainene, au fost prezentate preşedintelui Comisiei Europene de către preşedintele Klaus Iohannis, în ultima sa vizită la Bruxelles. Şeful statului a cerut reînceperea dialogului tehnic între Comisie şi ministerele Agriculturii din statele afectate, pentru recalcularea cuantumului compensaţiilor.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Acest pachet de măsuri se va adăuga programelor pe care Guvernul României şi Comisia Europeană le derulează în sprijinul fermierilor din ţara noastră. România continuă să fie alături de Ucraina în faţa agresiunii ruseşti şi să susţină ţara vecină prin orice mijloace diplomatice, economice şi umanitare”, mai transmite Nicolae Ciucă.

DOCUMENTUL TRANSMIS COMISIEI EUROPENE


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Aprilie 2023 - 03 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.