Ministrul Infrastructurii din Ucraina, Aleksandr Kubrakov, a anunțat că acordul cu privire la exportul cerealelor ucrainene se prelungește pentru o perioadă de 120 de zile.

Acordul exportului cerealelor ucrainene a fost prelungit cu 120 de zile

În ultimele patru luni de la încheierea acordului au fost exportate peste 11 milioane de tone de cereale din porturile ucrainene, în timp ce între Rusia și Ucraina a continuat războiul.

„O decizie în acest sens tocmai a fost luată la Istanbul. Naţiunile Unite şi Turcia rămân garanţi ai acestei iniţiative”, a transmis ministrul ucrainean.

Turcia a confirmat prelungirea acordului, iar exporturile de cereale ucrainene vor continua cum au avut loc și până acum și pe perioada iernii. La mijlocul săptămânii, președintele Erdogan a declarat că este ferm convins că acest acord va fi prelungit. Secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, a fost de acord cu prelungirea acordului privind exportul de cereale pentru ca acestea să ajungă peste tot în lume unde este necesar.

„Salut acordul tuturor părţilor de a continua Iniţiativa privind exportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru a facilita transportarea în siguranţă a cerealelor, alimentelor şi îngrăşămintelor din Ucraina”, a transmis Gutteres.

Rusia și Ucraina au semnat un acord privind exportul de cereale

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut un discurs marţi în faţa G20 în care a solicitat o extindere infinită a acordului privind exportul cerealelor. Anterior, Rusia ar fi declarat că se dezice de acest acord, lucru care a strârnit destul de multă confuzie și speculații în rândul autorităților.

În luna iulie, Ucraina și Rusia au semnat în Turcia un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina prin Marea Neagră. Acordul a fost semnat de către miniștrii apărării din Ucraina și Rusia. Acest acord presupune deblocarea a trei porturi ucrainene, cel mai important fiind Odesa, și organizarea unor coridoare libere pentru transportul de cereale.

Citeste si:
Xi Jinping i-a cerut lui Macron să promoveze corect percepția...
Xi Jinping i-a cerut lui...

Până a fi încheiat acordul, Rusia a blocat tone întregi de cereale ucrainene în porturi și nu a permis exportul lor. Totuși, cele două țări au reușit să ajungă la un numitor comun.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Noiembrie 2022 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.