Preşedintele chinez Xi Jinping i-a cerut marţi omologului său francez Emmanuel Macron ca Franţa să promoveze în Uniunea Europeană ''percepţia corectă'' a Chinei şi să se evite confruntarea între blocuri, care presupune o ameninţare tot mai mare la adresa securităţii şi stabilităţii globale, transmite EFE.

Xi Jinping i-a cerut lui Macron să promoveze percepția Chine în UE corect

Într-o convorbire telefonică, prima de la realegerea lui Macron, în aprilie, Xi i-a transmis omologului său dorinţa ca Franţa ''să promoveze în UE o percepţie corectă a Chinei şi să se acţioneze în aceeaşi direcţie, gestionând diferendele şi construind pe baza intereselor comune pentru o mai mare cooperare comercială şi în vederea unei dezvoltări 'verzi' şi 'digitale'''.

Potrivit unui comunicat difuzat de MAE chinez, Xi i-a transmis lui Macron speranţa sa ca Franţa - în calitate de ţară ce deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a blocului comunitar - să joace un rol pozitiv în dezvoltarea relaţiilor China-UE.

Cei doi şefi de stat au discutat şi despre situaţia din Ucraina şi au căzut de acord, potrivit comunicatului MAE chinez, că trebuie privilegiată calea păcii prin intermediul negocierilor.

Xi a reiterat că China ''acţionează în stilul său'' pentru a promova convorbirile de pace şi că ţara sa sprijină ţările europene pentru a păstra securitatea Europei ''în mâinile lor''.

China și Franța trebuie să-şi intensifice comunicarea şi coordonarea în G20

Preşedintele chinez i-a cerut totodată omologului său francez mecanisme de dialog pentru a identifica priorităţile cooperării bilaterale în următorul cincinal şi i-a propus să intensifice această cooperare în domenii precum inteligenţa artificială şi energiile curate, şi să o extindă în domenii precum cel spaţial, al energiei nucleare cu scop civil şi al aviaţiei.

Xi a considerat totodată că cele două ţări trebuie să-şi intensifice comunicarea şi coordonarea în G20, în domeniul securităţii alimentare şi energetice şi să extinde ''cooperarea triunghiulară'' în Africa.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Tot potrivit autorităţilor chineze, Macron a evidenţiat ''numeroasele aspecte în care sunt de acord'' Franţa şi China în privinţa Ucrainei şi a declarat că ţara sa este gata să intensifice coordonarea şi cooperarea cu China la nivel bilateral şi multilateral.

Ultima convorbire între preşedinţii chinez şi francez a avut loc la începutul lunii martie, în cadrul unei videoconferinţe la care a participat şi cancelarul german Olaf Scholz şi care s-a axat pe războiul din Ucraina, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.