Documentele secrete de la Pentagon, ajunse în online, sugerează că, cel mai târziu la finalul lunii mai, armata ucraineană va rămâne fără muniție pentru apărarea aeriană. Conform oficialilor americani și înscrisurilor interne, Kievul are nevoie de o cantitate uriașă de muniții pentru a împiedica forțele aeriene ruse să schimbe cursul războiului.

Armata Ucrainei va rămâne fără muniție antiaeriană până la finalul lunii mai, dacă nu e întărită masiv, arată documentele secrete de la Pentagon

Conform BBC, aceasta este cea mai mare scurgere de informații secrete americane despre războiul din Ucraina. Nu este clar cine este în spatele ei, dar implicațiile sunt uriașe. Oficialii de la Kiev au sugerat însă contrariul: că totul face parte dintr-un complot occidental de a induce în eroare comandanții ruși. Cert este că SUA a recunoscut că o parte din documente par reale și a anunțat o anchetă.

De mai bine de un an, apărarea antiaeriană a Ucrainei, întărită cu arme occidentale, a ținut la distanță avioanele rusești, dar întreaga rețea de apărare aeriană a fost slăbită de valurile repetate de atacuri cu drone și rachete rusești. Acestea riscă acum să se fractureze, dacă Kievul nu primește un val masiv de muniție, au transmis oficialii americani și documentele scurse de la Pentagon. The New York Times scrie că rușii ar putea schimba cursul războiului în caz contrar.

Documentele secrete care circulă în mediul online de săptămâna trecută include o evaluare făcută de Pentagon la finalul lui februarie, care prezintă o imagine sumbră. Stocurile de rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană S-300 și Buk din epoca sovietică, ce reprezintă 89% din sistemul aerian care protejează Ucraina, ar urma să fie epuizate până la 3 mai și la jumătatea lunii aprilie, arată înscrisurile. Documentul, emis pe 28 februarie, are la bază rata de consum de la acea vreme. Deci, nu este clar dacă aceste date s-au schimbat.

Același document a evaluat că apărarea antiaeriană ucraineană concepută pentru a proteja trupele de pe linia frontului, unde este concentrată o mare parte din puterea aeriană a Moscovei, va fi „complet redusă” până în data de 23 mai. Acest lucru duce la o presiune mai mare asupra rețelei de apărare aeriană din restul teritoriului ucrainean.

Citeste si:
Motivul pentru care Pentagonul a declasificat imaginile cu drona...
Motivul pentru care...

Putin ar putea trimite în luptă iar forțele aeriene

Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia ar putea trimite în luptă avioanele de vânătoare și atac, amenințând direct rezultatul războiului la sol, susțin oficialii americani. Această mișcare ar fi un pericol mare pentru Ucraina, îndeosebi dacă avioanele de luptă și bombardierele rusești vor primi undă verde pentru a ataca pozițiile trupelor ucrainene și ale artileriei de la sol.

Pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, Casa Albă a transmis, săptămâna trecută, că va trimite rachete interceptoare și alte muniții de apărare aeriană ca parte a unui pachet de ajutor de 2,6 miliarde de dolari, pentru a susține și ofensiva de primăvară.

Însă nu se știe dacă acest efort va fi suficient. Oficialii americani spun că acest lucru depinde de o serie de factor, chiar și de livrările de arme promise de ceilalți aliați ai NATO și dacă președintele Vladimir Putin va hotărî să își riște avioanele de luptă.

Citeste si:
Peste 600 de soldați ucraineni pregătiți în SUA, gata să lupte...
Peste 600 de soldați...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Aprilie 2023 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.