Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia își va muta armele nucleare tactice în Belarus, după un acord stabilit cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko.

Rusia își va muta armele nucleare în Belarus

Vladimir Putin a stabilit printr-un acord cu Aleksandr Lukaşenko, președintele belarus, mutarea armelor nucleare pe teritoriul Belarusiei. Putin susține că o astfel de mișcare nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, menționând că și Statele Unite și-au păstrat armele nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni.

„Nu este nimic neobișnuit aici: în primul rând, Statele Unite fac acest lucru de decenii. Și-au desfășurat de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul aliaților lor”, a spus Vladimir Putin.

Liderul de la Moscova a subliniat că preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de multă vreme a ridicat problema depozitării armelor nucleare tactice în Belarus.

„Am convenit (cu Lukaşenko) că vom face același lucru. Fără a ne încălca obligațiile, subliniez, fără a ne încălca obligaţiile internaţionale privind regimul de neproliferare a armelor nucleare”, a susținut președintele Rusiei.

Ce reprezintă neproliferarea armelor nucleare

Putin a făcut referire la regimul de neproliferare, care reprezintă un tratat internațional întocmit cu scopul de a preveni răspândirea armelor nucleare, păstrându-le la distanță de țările care nu le dețin. Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT) a fost semnat în anul 1968 de zeci de țări, printre care fost Uniune Sovietică, Statele Unite și Marea Britanie. Președintele Vladimir Putin a insistat că armele nucleare ce urmează să fie staționate în Belarus să se afle în continuare sub controlul Rusiei.

Liderul de la Moscova nu a anunțat însă și perioada în care armele nucleare vor fi transferate în Belarus. Potrivit spuselor lui Putin, Rusia ar urma să finalizeze construcția unei instalații pentru stocarea armelor nucleare tactice în Belarus până pe data de 1 iulie. Totodată, Putin a menționat că tranfesru armelor nu va însemna și transferul controlului lor autorităților de la Minsk.

Citeste si:
Discursul lui Joe Biden, așteptat de o lume întreagă: „Hamas şi...
Discursul lui Joe Biden,...

„Începând din 3 aprilie, vom începe să antrenăm echipaje. Şi la 1 iulie vom termina construcţia unui depozit special pentru armele nucleare tactice pe teritoriul Belarusului”, a afirmat el.

În Belarus se află deja staționate 10 avioane care pot transfera și purta armele nucleare tactice.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Martie 2023 - 05 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.