Un prim grup de peste 600 de soldați ucraineni și-a terminat pregătirea oferită de Statele Unite ale Americii (SUA), incluzând manevre la scară largă care ar putea ajuta Ucraina în viitoarele sale operațiuni împotriva Rusiei, a informat vineri Pentagonul.

Pentagon: Peste 600 de soldați pregătiți în SUA sunt gata să lupte împotriva rușilor

„Săptămâna aceasta, un prim batalion ucrainean a finalizat pregătirea cu arme combinate pe (blindatul de infanterie) M2 Bradley” la o bază americană din Germania, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, într-un comunicat.

SUA au acceptat să furnizeze Ucrainei peste 100 de vehicule Bradley, blindate de infanterie înarmate cu tunuri de 25 de milimetri și un lansator de rachete antitanc, care ar urma să lanseze o contraofensivă împotriva trupelor ruse în următoarele luni.

„Aproximativ 635 de ucraineni au finalizat cele cinci săptămâni de pregătire care au inclus sarcini de bază pentru un soldat, cum ar fi tirul, dar şi pregătirea medicală”, a transmis generalul Ryder.

Un batalion mecanizat și un batalion de artilerie au început antrenamentele în urmă cu două săptămâni, iar încă două batalioane ar urma să înceapă săptămâna viitoare. Americanii, care au pregătit deja soldați ucraineni legat de folosirea diferitelor arme promise Kievului, au informat extinderea programului său de antrenament la finalul anului trecut. Acest tip de antrenament avea loc în Ucraina înainte ca Rusia să invadeze țara în luna februarie a anului 2022.

SUA dau undă verde la atacuri în Crimeea

Un diplomat american de rang înalt a afirmat că loviturile ucrainene asupra unor obiective militare din Crimeea ar fi legitime. Statele Unite ale Americii consideră că peninsula ucraineană Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, ar trebui cel puţin demilitarizată. Washingtonul sprijină atacurile ucrainene asupra unor ținte militare de pe acest teritoriu, a afirmat subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

Crimeea, care include portul Sevastopol unde este staţionată Flota Rusiei la Marea Neagră, este considerată de către diplomaţi occidentali şi ruşi drept principalul punct critic al războiului din Ucraina.

„Nu contează ce decid ucrainenii în legătură cu Crimeea în ceea ce priveşte unde anume aleg să lupte etc, Ucraina nu va fi sigură decât dacă în Crimeea se va produce minimum, minimum o demilitarizare”, a declarat Nuland la Carnegie Endowment for International Peace, în Washington.

Chestionată cu privire la pericolele escaladării războiului din Ucraina, Nuland a declarat că Rusia deţine o serie întreagă de instalaţii militare cruciale pentru conflict. „Acestea sunt ţinte legitime, Ucraina le loveşte şi noi susţinem acest lucru”, a insistat Nuland.

Citeste si:
Documente secrete de la Pentagon: armata Ucrainei, fără muniție...
Documente secrete de la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Februarie 2023 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.