Unul dintre cele mai premiate filme romanesti de anul trecut si unul dintre cele mai asteptate din 2011, „Periferic”, in regia lui Bogdan George Apetri, ajunge in cinematografele din Romania pe 1 aprilie.

Premiera de gala va avea loc pe 31 martie, la Cinema Studio din Capitala, in prezenta actorilor si a echipei. In primele saptamani din aprilie, filmul va putea fi vizionat la Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Brasov, Constanta, Craiova, Arad, Vaslui si Oradea.

O drama cu accente de thriller, lungmetrajul de debut al unui regizor scolit la Columbia University din New York are la baza o povestire scrisa de Cristian Mungiu si Ioana Uricaru si dezvoltata intr-un scenariu de Tudor Voican si Bogdan George Apetri.

Actrita Ana Ularu construieste un rol dificil, al unei detinute care iese din inchisoare pentru o zi si incearca, in acest rastimp, sa-si puna viata in ordine. In cele 24 de ore cat primeste invoire pentru a merge la inmormantarea mamei sale, Matilda planuieste sa-si ia fiul si sa fuga impreuna din tara. Inainte de ajunge insa la copilul pe care l-a lasat in urma, ea trebuie sa se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o si cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viata mai buna ii aminteste ca libertatea poate atarna de o simpla alegere.

  • Distributia e intregita de Timotei Duma, Andi Vasluianu, Mimi Branescu, Ioana Flora, Ion Sapdaru, Ingrid Bisu. Imaginea este semnata de Marius Panduru.

„Pe tot parcursul procesului de rescriere a acestui film, am fost captivat nu numai de personaje, ci si de constrangerile pe care ti le impune intervalul de timp al actiunii, de 24 de ore. In mod natural, asta limiteaza si caile prin care poti face audienta sa descopere si sa inteleaga personajele. Intotdeauna m-au atras povestile cu un personaj puternic, proeminent si, fara nici o indoiala, Matilda e centrul filmului Periferic. Dar cat de multe poti afla despre o persoana intr-o singura zi? Si, cel mai important, cum?”, e provocarea pe care si-a asumat-o regizorul Bogdan George Apetri si pe care a dus-o la bun sfarsit, dupa cum o demonstreaza premiile, cronicile si spectatorii care au epuizat biletele in festivaluri.

Periferic” si-a inceput traseul la Locarno, unde Ana Ularu a fost premiata pentru interpretare, si a continuat la Toronto, Namur, Varsovia, Viena, Moscova, Cairo, Cottbus, Salonic, Rotterdam sau Göteborg.

La Viennale, pelicula a fost distinsa cu Premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film), iar la Varsovi
a a obtinut patru distinctii (Cel mai bun scenariu, Mentiune speciala acordata Anei Ularu, din partea juriului competitiei, Premiul FIPRESCI si Mentiunea speciala a juriului ecumenic).

La Festivalul International de Film de la Salonic, „Periferic” si-a adjudecat Trofeul Golden Alexander, Premiul pentru Cea mai buna actrita (Ana Ularu) si Premiul Asociatiei Criticilor de Film din Grecia.

Bogdan George Apetri a studiat Dreptul in Romania si a profesat doi ani ca avocat, inainte de a se stabili in Statele Unite, unde a absolvit dubla specializare Regie de film si Imagine la Columbia University din New York. Scurtmetrajele sale au rulat in festivaluri precum Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal, iar „A Very Small Trilogy About Loneliness” a fost nominalizat la Student Academy Awards 2006 - „Oscarul studentesc”. Apetri a co-produs filmul american „3 Backyards”, regizat de Eric Mendelsohn, care a castigat premiul pentru regie la Festivalul Sundance (2010).

  • „Periferic” este o coproductie Saga Film (Romania) si Aichholzer Filmproduktion (Austria), realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. Coproducatorul Josef Aichholzer are in palmares un Oscar pentru cel mai bun film strain: „Die Falscher/ Falsificatorii" (2007). Filmul este distribuit pe plan international de MK2, iar in Romania de Voodoo Films.
Citeste si:
Moda pentru internauti: Blugii cu tastatura, mouse si boxe
Moda pentru internauti:...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.