Cine este adevarata victima? La presiunea justitiei, Google a dezvaluit identitatea bloggeritei Rosemary Port. Aceasta dupa ce top-modelul Liskula Cohen s-a decis sa faca tot ce este posibil pentru a afla cine i-a adresat cuvinte defaimatoare, sub acoperirea anonimatului, pe blogul 'Skanks in NYC'.
In luna ianuarie a acestui an, Choen a facut presiuni la adresa Google pentru a afla cine se afla in spatele blogului “Skanks in NYC”. O curte suprema de justitie din Manhattan a hotarit de curand faptul ca Liskula Cohen este indrepatatita sa stie numele bloggerului care i-ar fi adresat cuvinte defaimatoare ca “tarfa”.

Dupa ce a aflat cine a jignit-o sub acoperirea anonimatului, Choen a chemat-o in justitie pe Rosemary Port si i-a cerut daune morale de 3 milioane de dolari. Ca raspuns, Port a dat in judecata la randul ei, Google, pentru ca nu a facut tot posibilul sa ii protejeze identitatea, iar pentru aceasta, ceara despagubiri de 15 milioane de dolari.

“Nu este vorba doar despre faptul ca Port, clienta mea a fost judecata gresit, dar cred ca prin sentinta justitiei, s-a creat un precedent prin care oricine are bani si putere poate obtine identitatea unui om care vrea sa fie un blogger anonim”, a declarat Salvator Strazzullo, avocatul lui Rosemary Port, pentru CNN.

La randul sau, avocatul lui Choen a declarat ca il uimeste atitudinea ofensiva a lui Port, fata de Google: “Ea se crede victima aici? Eu chiar am o problema in a intelege pozitia ei”.

De asemenea, judecatorul a respins argumentul lui Port care a sustinut ca blogurile “reprezinta un forum al zilelor noastre destinat impartasirii opiniilor personale” si ca aceasta activitate nu ar trebui sa fie pedepsita.

In urma cu un an, Port a creat blogul “Skanks in NYC”, cu ajutorul retelei Blogger.com care apartine Google. Site-ul a prezentat si poze cu modelul Liskula Cohen, numai ca aceste poze erau insotite de cuvinte jignitoare. “Am vrut ca acele afirmatii sa dispara si am stiut ca singura mea posibilitate era sa imi sun avocatul”, a declarat Cohen, model care a aparut de altfel si pe coperta Vogue.

Cazul bloggeritei Liskula Cohen a intrat foarte repede in atentia activistilor online. Potrivit CNN, acest caz va foce blogosfera sa constientizeze ca in ciuda anonimatului, nu se afla deasupra legii. In acelasi timp, i-ar putea determina pe alti oameni care ar putea sa spuna lucruri cu impact pozitiv asupra societatii sa le fie frica sa vorbeasca, de teama ca anonimatul le poate fi anulat intr-o clipa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.