Renumitul scriitor american, John Updike, castigator a doua premii Pulitzer, a murit, marti, la varsta de 76 de ani in urma unui cancer la plamani, a anuntat editorul acestuia, Alfred Knopf, potrivit BBC.

De-a lungul carierei, de peste o jumatate de secol, el a scris peste 50 de carti si cronici despre aspectele vietii de dupa razboi, dominata de sex , divorturi si scandaluri, din orasele americane.

Intr-un interviu, Updike a explicat de ce, cele mai multe dintre romanele sale au legatura cu viata obisnuita a americanilor. “Scriitorul trebuie sa faca fata faptului ca majoritatea oamenilor duc o viata obisnuita si ca romanele sunt ca o scapare din obisnuit. Acest punct de vedere estetic, ordinar si banal, este ceea ce iti trebuie sa faci fata”

Fiul unui invatator, Updike s-a nascut in Pennsylvania in 1932 si dupa ce a absolvit cursurile universitare la Harvard a ptrecut un an la Oxford unde a studiat arta grafica.

Mai tarziu el s-a alaturat jurnalistilor de la revista New Yorke, unde a contribuit cu numeroase poezi, eseuri si povestiri.

Primul roman al lui Updike, “The Poorhouse Fair”, a fost publicat in 1959 iar in anul urmator a publicat cartea “Rabbit runn” care l-a reputat unul dintre cei mai mari romancieri din generatia lui.

In urmatoarel decenii, 1960-1990, a scris seria Rabbit, care include “Rabit Redux”, “Rabit is Rich” si “Rabit at Rest”, care i-a adus cele doua premii Pulitzer.

De asemnea, Updike a scris, in 1984, si cartea “The Witches of Eastwick” dupa care, trei ani mai tarziu, s-a facut si un film care ii avea in distributie pe Jack Nicholson, Cher si Susan Sarandon.

Experienta traita in 2001 cand a avut loc atacul asupra World trade Centere, a nascut unul dintre ultimele lui romane, “Terrorist”, in care isi imagineaza viata unui musulman radicalsit care traieste in America.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.