Guvernele din zona euro ar putea cere Bancii Centrale Europene (BCE) si celorlalte banci centrale din uniunea monetara sa contribuie la reducerea costurilor celui de-al doilea acord de finantare externa a Greciei, care ar ajunge 170 miliarde euro, potrivit Financial Times (FT).

Grecia are nevoie de 136 miliarde euro in cadrul noului acord cu UE si FMI, pe langa cele 34 miliarde euro inca nedistribuite din pachetul de imprumuturi convenit in 2010, potrivit datelor FT.

Suma depaseste cu 6 miliarde euro valoarea acordului convenit in octombrie, iar Germania, Olanda si Finlanda au insistat ca pachetul de finantare sa nu depaseasca 130 miliarde euro, scrie MEDIAFAX.

  • Ultima zi in salvarea Greciei

Ministrii Finantelor din zona euro, care ar trebui sa aprobe astazi cel de-al doilea pachet de finantare externa a Greciei, spera ca BCE va contribui la efort prin renuntarea la o parte din profiturile pe care ar trebui sa le incaseze conform detinerilor de obligatiuni ale statului elen, masura fata de care institutia s-a aratat deja deschisa.

Comisar UE: Grecia sa lase lenea si sa se apuce pe munca

Surse oficiale au declarat ca ministrii vor discuta de asemenea o posibila contributie din partea bancilor centrale nationale din zona euro, ale caror portofolii de obligatiuni de stat grecesti ar putea fi incluse in schema de preschimbare de obligatiuni care urmeaza sa fie efectuata in paralel cu primele etape ale celui de-al doilea acord.

In forma actuala, schema vizeaza datorii de 200 miliarde euro ale Greciei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.