Cu pasi mici, multi si siguri, China, gratie puterii sale manufacturiere imense, "i-a luat fata" Japoniei, care astfel a devenit a treia cea mai mare economie din lume, se arata in datele publicate de Tokyo.

Guvernul japonez a publicat datele despre produsul intern brut inregistrat in 2010. Astfel, economia Japoniei a fost estimata la 5,4732 de trilioane de dolari americani (circa 4,0516 de trilioane de euro), in timp ce cea a Chinei s-a ridicat la 5,8786 trilioane de dolari americani (circa 4,3517 trilioane de euro), scrie CNN News. [Cand va deveni China prima putere a lumii?]

  • Aceste diferente sunt determinate de ritmul de crestere al celor doua economii, astfel economia Japoniei a crescut cu 3,9% in 2010, in timp ce analistii se asteapta ca economia Chinei (ale caror date nu au fost inca publicate) sa fi crescut cu peste 10% anul trecut. Iar la ritmul in care creste China, guvernul de la Tokyo previzioneaza ca in mai putin de 20 de ani China va depasi si Statele Unite ale Americii si va deveni cea mai mare economie din lume.

Exporturile Chinei au crescut foarte mult datorita dezvoltarii industriei si infrastructurii din aceasta tara. China a gazduit in 2008 Jocurile Olimpice de Vara, lucru care a determinat Guvernul de la Beijing sa construiasca sau sa imbunatateasca infrastructura rutiera si nu numai. Totodata, si multinationalele au avut un cuvant de spus in cresterea exporturilor, deoarece multe companii straine au fost atrase de costurile reduse ale "mainii de lucru" chineze.

  • Pe de alta parte, aceasta schimbare pe podiumul celor mai mari economii din lume este datorata si faptului ca de mai bine de doua decade, economia "Tarii Soarelui Rasare" este blocata in deflatie si a stagnat. Politicile economice decisive au fost ratate datorita instabilitatii Guvernului de la Tokyo. Japonia a schimbat sase primi ministri in numai cinci ani. Totodata, problema nu este numai aceasta, deoarece viitorul Japoniei se prevede a fi unul sumbru, aceasta tara va fi lovita de un tsunami demografic, cauzat de una dintre cele mai scazute rate ale natalitatii din lume si de rata ridicata de imbatranire a populatiei.

Nici in privinta datoriei nationale Japonia nu sta mai bine, deoarece raportul datorie nationala-produs intern brut (PIB) este de aproape 200%, unul dintre cele mai ridicate niveluri din randul tarilor dezvoltate.
Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

Cu toate acestea, daca la (o parte din) cifre Japonia sta mai prost decat China, in ceea ce priveste nivelul de trai, situatia este inversa. Astfel, PIB-ul pe cap de locuitor este de circa 40.000 de dolari (circa 29.611 de euro) in Japonia si numai 4.500 de dolari (circa 3.331 de euro) in China. Din pacate pentru Japonia, nivelul de trai al populatiei nu va determina si gradul de influenta pe care il are o tara pe mapamond, ci mai degraba marimea economiei, asa ca nu este de mirare de ce China a fost atat de dorita in rezolvarea conflctului din Peninsula Coreeana si in procesul de salvare al Zonei Euro.

Citeste si: China, inflexibila si izolata, dar tot mai puternica


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.