Europenii trebuie sa se obisnuiasca: Problemele fundamentale ale zonei euro nu sunt rezolvate, avertizeaza celebrul profesor de economie Nouriel Roubini.

"Planul de salvare a zonei euro a permis, in mai anul acesta, evitarea intrarii Greciei in incapacitate de plata a datoriilor externe si o clacare a monedei europene. Dar in prezent, diferentele de rata a dobanzii sunt din nou la nivelul lor maxim, ceea ce ar putea duce la o noua prabusire. Accelerarea temporara a cresterii in al doilea trimestru a relansat pietele financiare, dar acum este clar ca vremea buna a fost doar temporara. PIB-ul tuturor tarilor din afara zonei euro este fie in scadere (Spania, Irlanda si Grecia) fie in crestere foarte modesta (Italia si Portugalia).

De asemenea, si succesul actual al Germaniei este plin de capcane, iar stimularea bugetara s-a transformat in austeritate, care i-ar putea frana cresterea, iar incetinirea ritmului de crestere globala - si riscul real de recadere in Statele Unite si Japonia - va limita cresterea exporturilor, chiar si in Germania.


Pentru celelalte tari "periferice" zonei euro, problemele fundamentale raman cele ale deficitelor bugetare si datorii ridicate, imense deficite ale conturilor curente si datoriilor din sectorul privat, scaderea competitivitatii. Din aceste motive, in prezent Grecia a fost la un pas ce insolventa iar o restructurare a datoriei sale inevitabila, si din aceleasi motive Spania si Irlanda au probleme serioase, si chiar Italia, care este inca intr-o pozitie fiscala relativ sanatoasa, ar trebui sa faca ceva eforturi."

Vesti bune si planuri constructive nu vin nici din partea liderilor: "Prim-ministrul belgian Yves Leterme pare incapabil sa mentina unitatea proprii sale tari iar Angela Merkel a fost diminuata in coalitia ei, este de parere Nouriel Roubini. In acealsi timp, alti lideri se confrunta cu o rigida opozitie politica : Silvio Berlusconi in Italia, Zapatero in Spania, Giorgios Papandreou in Grecia. Iar tendinta tot mai accentuata spre nationalism si nativism in Europa este reflectata printr-o reactie foarte violenta anti-imigratie, o urcare a islamofobiei, si a extremei dreapta"


"In concluzie, un euro care are nevoie de austeritate bugetara, de reforme structurale si de politici macroeconomice si financiare apropriate, este slabit.
Prin urmare, in opinia mea, in cel mai bun caz, zona euro va trece greu prin anii ce urmeaza. In cel mai rau caz, se va sfasia", a declarat Nouriel Roubini pentru les Echos.fr.
Citeste si:
România nu poate trece la euro. Ce condiții nu îndeplinim
România nu poate trece la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.