Pentru români, trecerea de la lei la euro este o promisiune peste care s-au scurs mulți ani. Cu toții ne dorim ca economia noastră să fie exprimată în monedă unică europeană, însă până acolo mai e cale lungă. Dacă recent ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, afirma că ținta viabilă este anul 2029, acum, Comisia Europeană (CE) a venit cu o concluzie: România nu îndeplinește condițiile pentru a adera la această valută.

Concluzia Comisiei Europene: România nu poate trece la moneda euro; nu îndeplinește câteva criterii

România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro, este verdictul Comisie Europene, în urma evaluării privind compatibilitatea juridică și îndeplinirea criteriilor de convergență și luând în considerare factorii relevanți suplimentari, se arată într-un comunicat publicat miercuri de Executivul comunitar.

Concluzia este prezentată în Raportul de convergenţă din 2022, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro. Statele enumerate, aflate în afaza zonei euro, s-au angajat, din punct de vedere juridic, să adopte moneda euro.

Raportul CE semnalează îndeosebi că legislația din țara noastră nu este pe deplin compatibilă cu obligația de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). România nu îndeplinește criteriul de stabilitate a prețurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.

Țările care pot trece la euro

Conform concluziilor raportului, numai Croația și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilirea prețurilor. Bulgaria și Croația sunt cele două state membre care îndeplinesc criteriul cursului de schimb. Acestea din urmă, alături de Republica Cehă și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, iar toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, cu excepţia României, care este singurul stat membru ce face obiectul unei proceduri de deficit excesiv.

Citeste si:
Creditul de tip amanet auto - definiție, condiții și avantaje
Creditul de tip amanet auto -...

Statele membre care adoptă moneda euro trebuie să fi atins un nivel înalt de convergenţă economică durabilă, care este examinat în raportul de convergenţă pe baza criteriilor de convergenţă. Aceste criterii, denumite şi „criteriile de la Maastricht”, sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din TFUE.

Durabilitatea este un aspect cheie în evaluarea criteriilor de la Maastricht, ceea ce înseamnă că progresele înregistrate în materie de convergenţă trebuie să fie bazate pe elemente structurale care le garantează durabilitatea şi nu pe factori temporari, potrivit Agerpres.

Până acum, toate termenele de aderare au fost ratate

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), declara, la jumătatea lunii decembrie 2021, la prezentarea ocazionată de lansarea cărții „Capitalism și capitaliști fără capital în România”, că toate țintele de aderare la moneda euro au fost ratate, următorul termen fiind anul 2029.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Conform raportului de convergenţă pe 2020, publicat de CE, aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Printre acestea se numără:


  • stabilirea prețurilor;

  • soliditatea finanțelor publice;

  • stabilirea cursului de schimb;

  • convergența ratelor dobânzilor pe termen lung

În ceea ce privește țara noastră, documentul arată că România nu îndeplinește niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro. Rapoartele de convergenţă trebuie întocmite o dată la doi ani, separat de de aderările posibile la zona euro aflate în curs.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Iunie 2022 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.