Primul ministrul japonez Naoto Kan l-a invins joi, pe Ichiro Ozawa, dupa o sedinta de vot in interiorul Partidului Democrat Japonez (PDJ), din care amandoi fac parte si care detine puterea in Tara Soarelui Rasare. Astfel, Kan si-a pastrat pozitia in fata guvernului nipon, scrie presa straina.
Membrii Partidului Democratic Japonez, fie ca fac parte sau nu din Parlamentul Japoniei, au hotarat prin vot ca il prefera ca premier pe Naoto Kan. Astfel, desi politologii se asteptau la o competitie extrem de stransa din cauza sustinerii avute de Ichiro Ozawa, premierul nipon si-a pastrat pozitia detasat, castigand 721 de voturi din 1212, scrie BBC News.

Ozawa a declarat ca Naoto Kan este ineficient, lipsit de vointa politica si ca este incapabil sa lupte cu birocratii puternici din guvern, motiv pentru care l-a provocat pe Kan la o sedinta de vot in interiorul partidului din care amandoi fac parte. In Japonia, membrul partidului de la putere care are sustinerea acestuia, este totodata si primul ministru al tarii, din acest motiv Ozawa a cerut respectiva competitie in interiorul PDJ.

  • Japonia, crutata de la si mai multa instabilitate

Victoria lui Kan inseamna ca Japonia va fi crutata de o a sasea schimbare de putere si implicit de politica de guvernare, in urmatorii patru ani, lucru care ar fi destabilizat aceasta tara si mai tare. Potrivit CNN, tara Soarelui Rasare, a treia cea mai mare economie la nivel mondial , se afla in punct extrem de critic datorita deflatiei, monedei instabile si a exploziei populatiei imbatranite.

Naoto Kan, care a preluat puterea in iunie, a declarat la acel moment ca doreste sa domoleasca consumul si sa micsoreze datoria publica a Japoniei. "Mi-am folosit intreaga mea viata politica pentru a ajunge in acest punct", a declarat Kan inainte de inceperea votului, iar in momentul confirmarii victoriei sale, yenul a atins cea mai mare cotatie din ultimii 15 ani fata de dolar.

Kan a mai declarat in trecut ca va onora un acord foarte controversat cu SUA, mai precis, sa relocheze nepopulara baza militara americana Funtema din centrul Okinawa in nord.

Desi victoria fara precedent a DPJ de anul trecut ii este atribuita lui Ichiro Ozawa, inca nu este clar ce rol va avea acesta in viitor in cadrul partidului. Unii politologi sugereaza ca acesta ar putea pleca din DPJ pentru a-si foma propriul partid, mai noteaza BBC.


  • Naoto Kan, preferat si de japonezi

Un sondaj efectuat dupa finalizarea votului din interiorul PDJ, a demonstrat ca Kan este totodata si alegerea populatiei, 65 pana la 70% dintre japonezi votand in favoarea actualului prim-ministru, mai scrie CNN.
Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

In prezent Naoto Kan trebuie sa reuneasca partidul, sa-si asigure sustinerea japonezilor care l-au ales in cadrul sondajului, preponderent tineri, pe Ozawa si sa revitalizeze greu incercata economie a Japoniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.