Inflatia anuala a coborat de la 7,96% in decembrie la 6,99% in ianuarie, depasind media asteptarilor analistilor, dupa ce rata lunara a crescut la 0,77% in principal din cauza majorarii preturilor la legume, fructe, combustibili, energie termica, carti, reviste si ziare, potrivit datelor INS.

Preturile marfurilor alimentare au crescut in luna ianuarie fata de decembrie cu 1,14%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,83%, in timp ce tarifele serviciilor au scazut cu 0,1%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

  • Marfuri alimentare:
Cele mai mari majorari de preturi pe segmentul produselor alimentare s-au inregistrat in ianuarie la grupele "legume si conserve de legume" (5,6%), "fructe si conserve din fructe" (2,22%) si "ulei, slanina, grasimi" (1,33%). Pe componente, se observa scumpirea cartofilor in ianuarie cu peste 6% fata de decembrie, a fructelor proaspete cu 2,75% si a zaharului cu 2%.
  • Marfurile nealimentare:
In ceea ce priveste marfurile nealimentare, au avut loc cresteri de prețuri la combustibili, care dețin si o pondere importanta si in cosul de consum, cu 2,18% comparativ cu decembrie. Totodata, prețurile "produselor cultural-sportive" au urcat in ianuarie cu 2,17% fața de decembrie, pe fondul scumpirii cartilor, revistelor si ziarelor cu 4,84%, iar costul energiei termice s-a majorat cu 3,21%.
Tarifele serviciilor au ramas in ianuarie aproape de nivelul din decembrie 2010, variații de peste 1% fiind inregistrate doar la transportul urban (+1,06%) si la subgrupa "alte servicii" (-2,33%).

Incepand din luna ianuarie 2011 coeficientii de ponderare utilizati la calculul IPC sunt obtinuti pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodarie rezultate din Ancheta bugetelor de familie realizata in anul 2009.

Comparand ponderile utilizate in anul anterior cu cele curente, se observa o usoara crestere a ponderii marfurilor alimentare si serviciilor concomitent cu o usoara scadere la marfurile nealimentare.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar- Bancari din Romania au anticipat, in medie, ca inflatia anuala a coborat la 6,8% in prima luna a acestui an, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,6%. Estimarile membrilor AAFBR au fost cuprinse intre 0,4% si 1,1% pentru inflația lunara si 6,6% si 8,1% pentru rata anuala.

Totodata, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat saptamana trecuta, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, ca rata anuala a inflatiei a coborat cel mai probabil sub 7% dupa evolutia preturilor din luna ianuarie.

Citeste si:
Seceta din Europa crește riscul inflației la alimente. Care sunt...
Seceta din Europa crește...

Rata lunara a inflatiei a fost in decembrie de 0,5%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.