Fructele și legumele de import ar putea să se scumpească. O perioadă secetoasă ofilește culturile și întârzie plantările în unele dintre cele mai importante țări producătoare de legume din Europa, riscând o nouă creștere a inflației alimentare, scrie Bloomberg. Seceta a distrus, pentru al doilea an consecutiv, culturile din Spania, Portugalia și nordul Italiei. Cerealele, roșiile și măslinele sunt cele mai afectate.

Un nou risc de creștere a inflației la alimente: Seceta afectează culturile din sudul Europei

Aproape 60% din zona rurală a Spaniei este afectată de secetă, iar condițiile se înrăutățesc pentru fermierii din Italia și Portugalia. Situația este determinată de iarna excepțional de secetoasă și caldă din sudul și vestul Europei, care a redus disponibilitatea apei pentru agricultură în cursul anului.

Ploile torențiale din martie și aprilie au ajutat restul Uniunii Europene, iar blocul prognozează că producția de cereale va crește cu 8% comparativ cu 2022. Chiar și așa, sudul Europei este un producător important de fructe și legume, iar vremea rea vine după o secetă care a afectat anul trecut orezăriile și plantațiile de măslini.

„În mod tradițional, semănatul în zona râului Po începe la sfârșitul lunii februarie sau la începutul lunii martie, dar în acest moment solul este prea uscat”, a declarat Massimiliano Giansanti, șeful grupului agricol italian Confagricoltura, într-un interviu acordat la Roma.

„Cu cât așteptăm mai mult, totuși, cu atât mai puțin vom obține în ceea ce privește recoltele.”

Presiunea ascendentă asupra prețurilor la alimente în Europa rămâne ferm în vigoare, chiar dacă inflația globală încetinește. Căldura a uscat culturile de porumb pe o mare parte a continentului vara trecută și au secat nivelul apei pe râul Po, cel mai mare din Italia, până la cel mai mic nivel din ultimii 70 de ani.

Seceta din acest an ar putea afecta recoltele de primăvară ale unor produse profitabile, cum ar fi roșiile și fructele. Producția de soia și porumb va fi, de asemenea, în pericol, ceea ce va crește cheltuielile producătorilor de carne și de păsări.

În Spania, există deja pierderi ireversibile pe mai mult de 3,5 milioane de hectare de culturi cerealiere alimentate cu precipitații, potrivit unei organizații locale de fermieri. Italia încearcă să acționeze înainte de instalarea căldurii de vară.

Citeste si:
Românii din Polonia: La granița cu războiul, viața e mai sigură....
Românii din Polonia: La...

Roșiile, cu 30% mai scumpe decât anul trecut

Schimbarea rapidă a temperaturilor și lipsa apei au modificat disponibilitatea produselor, iar prețurile roșiilor au crescut cu 30% față de anul trecut, a spus Fabio Massimo Pallottini, președintele operatorilor pieței angro Italmercati.

Vremea aridă ar putea să se mențină și mai la sud, iar compania de prognoză Maxar Technologies Inc. preconizează ca seceta și stresul să persiste în Spania pe termen scurt. Totodată, nordul Italiei ar putea să nu beneficieze de ploi până la 22 aprilie.

„Riscăm să ne aflăm într-o situație dramatică peste câteva săptămâni”, a declarat Giansanti, al cărui grup este cea mai veche organizație națională care reprezintă sectorul agricol.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Aprilie 2023 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.