Un Paște de lux, asta îi așteaptă pe români în acest an luând în considerare prețurile produselor alimentare din piețe și magazine. În ultima perioadă, atât carnea, cât și legumele s-au scumpit extrem de mult. Românilor le este frică că din cauza prețurilor exagerate nu vor putea pune pe masa de sărbătoare mai nimic.

Legumele au ajuns să coste mai mult decât carnea. Ce vor pune românii pe masa de Paști

Românii se plâng că prețul la legume s-a scumpit extrem de mult în ultima perioadă și vor fi nevoiți în acest an să se limiteze la felurile de mâncare pentru masa de Paști. Atât în magazine, cât și în piețe, prețurile la legume a explodat, acestea ajungând să coste mai scumpt decât carnea.

De exemplu, un kilogram de urzici a ajuns să coste aproape 30 de lei, un kilogram de ceapă este 8 lei, iar pentru un kilogram de spanac, românii trebuie să scoată din buzunar 8 lei. Prețul unui kilogram de urzici a ajuns să coste aproape cât carnea. Un kilogram de carne de vită costă 38 de lei, iar un kilogram de carne de porc se găsește și la 24 de lei.

Cartofii noi și vinetele de solar au un preț de 15 lei kilogramul. Producătorii spun însă că la poarta serelor, preţul a rămas la nivelul anului trecut. Românii au avut parte de cel mai scump Crăciun, iar Paștele din acest an nu este o excepție. Dacă pentru masa de Crăciun românii au încercat să se limiteze cât de mult au putut, pentru masa de Paști oamenii nu știu ce meniu ar putea face.

Verdeața și legumele din piață sunt la mare căutare, însă prețurile acestora mușcă din portofelele românilor. Preţurile acestora au ajuns să fie duble, în comparație cu anul trecut.

Prețurile din piață, aproape duble față de cele de la producător

De exemplu, o salată care este crescută într-o seră din comuna Gostinari pleacă de la poarta producătorului cu prețul de 1,40 de lei, iar în piețe aceasta se vinde cu un preț dublu, de 3 lei. Cu alte legume se procedează exact la fel. Analiştii economici susțin că nu exclud specula din această ecuaţie.

Citeste si:
Consumul de curent al utilizatorilor casnici din România, mai mic...
Consumul de curent al...

"Creşterea spectaculoasă a preţurilor de la producător până la raftul magazinului este una anormală, specifică unor tranzacţii speculative. Atâta timp cât legea le permite, samsarii vor găsi tot timpul oportunităţi să îşi pună adaosuri comerciale uriaşe, în condiţiile în care clienţii sunt practic captivi în acest sistem.

Printre vinovaţi, dincolo de speculanţi şi intermediari, o vină o poartă şi supermarketurile – cele care au ajuns să dicteze politica de preţ pentru întregul sector alimentar din România. Au monopolizat comerţul modern şi negociază de pe poziţii de forţă, în interes propriu, atât cu importatorii cât şi cu producătorii români", spune Adrian Negrescu, analist economic.

Citeste si:
Cât au ajuns să coste alimentele de bază în România. Rata inflației...
Cât au ajuns să coste...

Producătorii spun că și costurile de întreţinere a solariilor s-au dublat, iar dacă se va menține totul în acest tempou, aceștia vor fi nevoiți să scumpească preţurile şi mai mult.

"Noi sperăm să nu fie preţul mult prea mare, ca şi cetăţenii să aibă, la rândul lor, un preţ atractiv şi bun, dar şi la noi preţurile au crescut foarte mult, automat şi noi vom avea un preţ mai ridicat, dar vedem în funcţie de piaţă, ce ofertă şi cerere va fi", explică Barbu Nicuşor, producător de legume.

După valul de scumpiri la legume și alte produse alimentare, românii au început să economisească și să își stabilească limite până și la legumele de bază precum cartofi, ceapă, roșii, castraveți, ardei. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în ultimul an, legumele s-au scumpit cu 10%.

Citeste si:
Prețul la pâine, carne şi lapte a crescut în ultimul an.Cât de mult...
Prețul la pâine, carne şi...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Martie 2023 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.