Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca salariile in 2011 vor creste cu certitudine, evitand sa spuna o cifra in acest sens, dar a precizat totusi ca varianta de 15% poate fi luata in calcul.

Aceasta este a treia confirmare din partea autoritatilor in ceea ce priveste majorarea salariala promisa pentru anul viitor.

  • Ministerul Finantelor da asigurari:
"Cert este ca va fi o crestere a salariilor in 2011, nu vreau sa ma pronunt asupra unei cifre", a spus Ialomitianu, conform MEDIAFAX.

Intrebat daca majorarea salariilor cu 15%, potrivit declaratiilor secretarului de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina, poate fi luata in calcul, ministrul Ialomitianu a subliniat ca aceasta ar putea fi considerata o varianta de lucru.

Statul trebuie sa disponibilizeze 26.000 de angajati in perioada septembrie-decembrie pentru a ajunge la 1,29 milioane de salariati si pentru a avea posibilitatea sa creasca in medie cu 15% actualele salarii diminuate cu 25%, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina. Acesta este costul pe care tara noastra si bugetarii cu precadere trebuie sa-l plateasca pentru bunastarea zilei de maine.

"La finele lunii septembrie mai erau in sectorul 1,316 milioane angajati, iar ca sa ajungem la 1,29 milioane de angajati trebuie sa mai plece pana la finele lunii decembrie 26.000, dupa calculele noastre. (...) Consideram ca avem sansa sa ne inchidem cu 1,29 milioane de bugetari si atunci, fata de salariile actuale, cele diminuate cu 25%, ar merge o majorare medie de 15%, in conditiile in care nu se mai da prima de vacanta si al 13-lea salariu (....) Daca avem in vedere anvelopa salariala de 39 miliarde lei, vine un salariu mediu de 1.300 lei net", a explicat Gherghina la seminarul EU Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

Potrivit acestuia, un numar de 71.000 bugetari au in prezent salariul minim.

Gherghina a confirmat ca in scrisoarea cu FMI si Comisia Europeana s-a convenit ca salariul minim stabilit de Guvern sa nu creasca cu mai mult de rata inflatiei din ultimii doi ani, respectiv pana la 670 de lei.

Citeste si:
Ialomitianu: De ce depinde decizia de majorare a salariilor?
Ialomitianu: De ce depinde...

  • Guvernul isi da acordul si confirma:
Premierul Emil Boc a declarat, saptamana trecuta, ca salariul minim va creste la un nivel care va fi stabilit in urma discutiilor cu sindicatele, iar prin legea salarizarii unitare va fi recuperata anul viitor o parte din pierderea salariala suferita in 2010, dar strict in raport cu posibilitatile bugetare. Primul ministru spunea, la inceputul lunii noiembrie, dupa consultarile de la Cotroceni, ca nu exclude posibilitatea angajarii raspunderii Guvernului pe Legea salarizarii, precizand insa ca decizia finala va fi luata in coalitie. {[Majorare salariala in doua trepte pentru 2011?]

  • Banca Nationala certifica afirmatiile privind cresterea salariala
Salariile angajatilor din sectorul bugetar vor creste anul viitor, dar nu vor reveni la nivelul de dinaintea reducerii cu 25% aplicata de la 1 iulie 2010, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care crede ca Guvernul si-a facut treaba din punct de vedere al nevoii de ajustare a economiei.
Citeste si:
Românii care au câștigat cei mai mulți bani în 2022. Doar 5 județe...
Românii care au câștigat cei...

"Reducerea de 25% (n.r. a salariilor bugetarilor) s-a aplicat la jumatate de an, ceea ce inseamna, chiar cu vorbele domnului Vladescu (n.r. fost ministru al Finantelor), ca daca s-ar fi aplicat de la inceputul anului ar fi fost doar de circa 12%. (...) Cu alte cuvinte, pentru ca o anumita reducere va trebui sa ramana si la anul, indiferent de cat va fi inflatia, asta iarasi pe un calcul aritmetic simplu, scaderea de la anul, comparativ cu 2009, adica inceputul acestui an, va fi mult mai mica decat cea care s-a aplicat incepand cu 1 iulie 2010", a declarat Isarescu.

  • Totodata, presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri ca salariul minim nu a mai fost majorat din 2008, astfel ca ar trebui recuperata inflatia pentru trei ani, iar salariul minim ar trebui sa ajunga la 720 de lei. El a sustinut ca desi secretarul de stat Gherghina stie ca este neconstitutionala, "merge inainte cu ideea unei noi legi cu baza decembrie 2010".
Citeste si:
Un gigant finlandez vine în România: Va oferi salarii duble față de...
Un gigant finlandez vine în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.