De când a început războiul în Ucraina, sute de companii occidentale și-au înghețat activitățile sau chiar și-au anunțat retragerea de pe piața rusească. O astfel de decizie a oferit României șansa de a atrage noi investitori sau de a-i determina pe cei care au făcut asta deja să își crească prezența la noi. Printre aceste companii se numără și gigantul finlandez producător de anvelope, Nokian.

Nokian, gigant francez, vine în România și va oferi salarii duble față de media din zonă

Nokian a transmis că va investi 650 de milioane de euro într-o fabrică de anvelope la Oradea și va oferi salarii duble față de media din zonă. Păivi Antola, șeful Departamentului de relații cu investitorii, a explicat că gigantul finlandez a ales Oradea după ce a luat în calcul aspecte precum surse de energie, aspecte logistice și, îndeosebi, forța de muncă disponibilă. Salariile angajaților de la fabrica din Oradea vor fi de 5.800 de lei, nivel de remunerare aproape dublu commparativ cu media regiunii.

Nokian primește 100 de milioane de euro de la statul român

În ședința de guvern din data de 18 ianuarie, Guvernul a aprobat un memorandum prin care investiția făcută de gigantul finlandez va fi subvenționată cu 100 de milioane de euro. Informațiile legate de acest ajutor au fost făcute publice la finalul lui 2022, dar adoptarea actelor normative necesare a avut loc abia în ședința de miercuri.

„Un nou proiect de investiții va fi demarat la Oradea, cu sprijin guvernamental. Este o investiție care face obiectul memorandumului pe care Guvernul l-a aprobat astăzi, acordarea unui ajutor de stat regional ad-hoc companiei Nokian Tyrs Plc, în contextul în care această companie are intenția să înființeze în țara noastră o unitate de producție anvelope pentru autoturisme, în județul Bihor.

Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant și va avea o valoare de aproape 100 de milioane de euro, mai exact 99,55 milioane euro, fiind acordat pe o perioadă de 5 ani, între 2023 și 2028.

Aceste sume de bani vor asigura finanțarea costurilor legate de înființarea fabricii, dar și pentru a aborda deficitul de finanțare aferent acestei investiții, ajutorul de stat urmând a fi acordat după emiterea deciziei de autorizare de către Comisia Europeană.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Capacitatea planificată de producție a noii unități este de 6 milioane de anvelope pe an și va încorpora tehnologie de ultimă generație, ceea ce va include și avantaje legate de un nivel ridicat de automatizare și precizie.

Valoarea totală a investiției, nominal, este de 626,42 de milioane de euro, costurile eligibile fiind de 611,42 de milioane de euro", a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Nokian Tyres înregistrase deja o depreciere de 280,7 milioane de euro şi o reducere a valorii activelor de 20 de milioane de euro în Rusia, în trimestrul al doilea. Activele sale din Belarus și Rusia se ridicau la finalul trimestrului al treilea la 590,4 milioane de euro, excluzând elementele fiscale și financiare. Activele sale nete, dând deoparte datoria netă, se ridicau la 480,3 milioane.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Ianuarie 2023 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.