INS: Românii care au câștigat cei mai mulți bani în 2022
Cele mai mici salarii medii se înregistrează în continuare în HoReCa, unde angajații rămân, în medie, cu 2.412 de lei în mână, în ușoară scădere cu decembrie 2022. Ei sunt urmați de cei care se ocupă cu fabricarea produselor de îmbrăcăminte, care câștigă puțin peste 2.500 de lei. Apoi urmează angajații din activități de servicii, cu un salariu mediu net de 2.783 de lei pe lună.
Cea mai mare creștere a salariului mediu net a fost înregistrată de județul Gorj, de 24% în decembrie 2022 comparativ cu decembrie 2021, de la 3.400 de lei la 4.230 de lei.
În Brăila, salariul mediu al angajaților a crescut cu 21% în decembrie 2022 față de decembrie 2021, până la puțin peste 3.500 de lei, iar în Covasna salariile au fost majorate cu 19%, până la aproximativ 3.700 de lei net.
Cu toate acestea, salariile din aceste județe nu au ajuns la valoarea salariului mediu net pe economie, care a ajuns la aproape 4.400 de lei net la finalul anului 2022. De altfel, numai cinci județe au reușit să depășească salariul mediu net pe economie în decembrie 2022. Este vorba despre Sibiu, Ilfov, Timiș, Cluj și București. La polul opus sunt județele Hunedoara, cu o creștere de 5%, Botoșani, tot cu 5%, și Tulcea, cu 6%.
„Harta creşterilor salariale se suprapune pe harta investiţiilor şi a zonelor cu dezvoltare accelerată. Vorbim de marile centre urbane şi zonele lor limitrofe : Bucureşti-Ilfov şi Cluj, cot la cot, cu o explozie economică uneori greu de gestionat din perspectivă salarială, apoi Timişoara şi Iaşi, Braşov, Sibiu, Oradea.
Dincolo de aceste zone, există în continuare o piaţă a muncii tensionată, dar investitorii sunt mai puţini şi concurenţa nu-i aşa acerbă”, spune Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanţă în resurse umane BPI România.
Citeste si:Ce se întâmplă cu RCA-urile românilor asigurați la Euroins, după ce...
![]()
Radiografia salariilor în România. Unde sunt cele mai mari salarii din economie
Cele mai mari salarii din economie sunt încasate în continuare de angajații din IT, cu un salariu mediu net de 10.041 de lei, fiind urmați de salariații care lucrează în activități de editare, cu un salariu mediu net de 9.085 de lei. Pe locul trei la nivelul celor mai mari salarii din economia românească sunt salariații care activează în informații și comunicații, cu 8.762 de lei.
Foto: INS
Potrivit eJobs România, la nivel de județe, cele mai mari salarii medii nete sunt în:
- București (cu o medie salarială de 5.000 de lei)
- Cluj (4.800 de lei)
- Timiș (4.700 de lei)
- Sibiu (4.500 de lei).
Top 10 domenii de activitate cu cele mai mici salarii din România
Cele mai mici salarii medii se înregistrează în continuare în HoReCa, unde angajații rămân, în medie, cu 2.412 de lei în mână, în ușoară scădere cu decembrie 2022. Ei sunt urmați de cei care se ocupă cu fabricarea produselor de îmbrăcăminte, care câștigă puțin peste 2.500 de lei. Apoi urmează angajații din activități de servicii, cu un salariu mediu net de 2.783 de lei pe lună.
Carambol cu 42 de mașini pe autostrada M1 din Ungaria: mărturiile...

Foto: INS
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
#NOHACK Expert Talks - datele noastre ajung online și antrenează AI-ul
Sursa: start-up.ro
-
Numerologie: APRILIE 2023 – O lună extraordinară pentru a ne echilibra...
Sursa: garbo.ro
-
Atu Tech, investiții de 1,2 milioane de euro în noua gamă de produse de...
Sursa: retail.ro
-
Test de inteligenta: Stii raspunsurile la aceste ghicitori grele?
Sursa: kudika.ro
-
ANAF i-a vândut Mercedesul Elenei Udrea. A scos mai puțini bani decât se aștepta
Sursa: wall-street.ro
-
Eleni Skoura, ING Bank, despre generații și lifestyle banking
Sursa: futurebanking.ro