Regizorul mexican Guillermo del Toro a sustinut, la Lumière Film Festival din Lyon, un masterclass, in timpul caruia a vorbit despre munca sa, oamenii din industria filmului, dar si despre copilaria lui „distrusa”.

„Am avut o copilarie distrusa”, a spus cinastul in deschiderea masterclass-ului.

Guillermo del Toro a vorbit despre influente, surse de inspiratie, frici si dorinte. Crescut intr-o familie catolica din Guadalajara, regizorul a povestit cum a primit o educatie bazata pe religie si violenta. Si-a amintit cum bunica lui ii punea capace de sticla in incaltaminte pentru ca sa sufere pentru viitoarele pacate, iar o statuie a lui Isus, amplasata in fata bisericii, l-a impresionat.

„Frankenstein a fost un martir mai frumos decat Isus. Cand esti un copil care are de-a face cu monstri, nu trebuie sa te gandesti cum vor actiona ei: vor face lucrurile dupa infatisarea lor”, a spus el referindu-se la adulti.

Legat de cel mai recent film al sau, „The Shape of Water”, care a primit Leul de Aur la Festivalul de la Venetia de anul acesta, Del Toro a spus ca si-a investit salariul pentru a realiza creatura - pentru designul careia au fost nevoie de trei ani - exact cum isi dorea: „Imi fac meseria cu o credinta a cuiva care crede ca asta este arta”.

El a facut remarci si la adresa afacerilor din spatele filmelor. „Oamenii cu bani sunt niste nenorociti. Vor sa fie la adapost, in timp ce realizatorii de film vor sa mearga mai departe. Si, uneori, noi, ca realizatori de film, ii distrugem pentru ca si noi suntem nenorociti, dar suntem niste nenorociti nebuni”.

Cel mai nou proiect al sau este o carte care cuprinde interviuri cu regizori ca George Miller si Michael Mann.

Nascut pe 9 octombrie 1964, in Guadalajara (Mexic), Guillermo del Toro este scenarist si regizor, nominalizat la premiile Oscar pentru „El laberinto del fauno” (2006), film care a participat si in competitia pentru Palme d'Or, pentru care a primit un premiu BAFTA, pentru cel mai bun film intr-o limba straina, si un Goya, pentru scenariu. La Cannes, el a fost premiat pentru „Cronos” (1993), iar in 2017, filmul sau „The Shape of Water” a primit doua trofee la Festivalul de la Venetia, inclusiv Leul de Aur.

Citeste si:
Festivalul Cannes 2022: TOP 10 filme care merită urmărite la ediția...
Festivalul de Film de la...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.