Potrivit traditiei si spre deosebire de celelalte distinctii Nobel, data la care este anuntat laureatul premiului pentru literatura este comunicata doar cu cateva zile inainte.

De obicei, acest premiu este anuntat intr-o joi. Pentru celelalte premii Nobel, calendarul atribuirii lor este cunoscut cu cateva luni in avans, scrie MEDIAFAX.

Laureatul premiului Nobel pentru literatura pe 2015 va fi anuntat joi, la ora locala 13.00 (14.00 ora Romaniei, n.r.), a precizat, luni, Academia suedeza, intr-un mesaj publicat pe contul de Twitter al institutiei.

Premiul Nobel pentru literatura pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, "pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de inteles destine umane si a dezvaluit universul tarilor aflate sub ocupatie", a precizat la momentul respectiv Comitetul Nobel.

Premiul pentru medicina marcheaza, luni, debutul sezonul Nobel, care va continua, marti, cu premiul Nobel pentru fizica.

Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.

Castigatorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel - va fi anuntat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 12 octombrie.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 855.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Citeste si:
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Programului Alimentar...
Premiul Nobel pentru Pace a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.