Ungaria ar trebui sa renunte la planul de a taxa traficul pe Internet de la 1 ianuarie, intrucat aceasta ar reduce competitivitatea tarii, a declarat directorul general al diviziei din Ungaria a grupului britanic Vodafone, Diego Massidda, transmite MarketWatch.

"Un guvern responsabil ar trebui sa fie capabil sa ia decizia sa revoce planul gresit, intrucat ar introduce o taxa unica la nivel global intr-un domeniu esential pentru Ungaria si dezvoltarea ei economica", afirma Massidda intr-o declaratie scrisa transmisa Wall Street Journal.

Autoritatile din Ungaria intentioneaza sa introduca de anul viitor o taxa de 150 de forinti (0,5 euro) pe gigabit, pentru traficul pe Internet, cu limite aplicate taxei in cazul persoanelor fizice. Guvernul a modificat planul pentru a limita taxa, dupa ce zeci de mii de oameni au protestat weekend-ul trecut si marti seara, la Budapesta si alte orase din tara. "Planul a fost o mare surpriza si in acelasi timp o mare dezamagire, pentru ca a fost inaintat Parlamentului fara consultarea industriei", a spus Massidda, scrie MEDIAFAX.

Potrivit planului revizuit al guvernului, abonatii individuali vor plati o taxa lunara echivalenta cu 2 euro pe luna, in timp ce companiile vor plati pana la 5.000 de forinti (16,2 euro) pentru fiecare abonament detinut. "Accesabilitatea cat mai larga a Internetului face de fapt parte din planurile strategice ale guvernului", a adaugat oficialul Vodafone.

Grupul britanic a convenit la sfarsitul lunii septembrie sa plateasca 30,2 miliarde de forinti (97,8 milioane euro) in Ungaria, pentru diferite frecvente de broadband mobil. Incluzand sumele platite pentru licente de alte companii in urma licitatiei, Ungaria a obtinut in total 130,6 miliarde de forinti (422 milioane euro), din vanzarea de frecvente neutilizate.

Vodafone a refuzat sa comenteze informatii publicate de cotodianul Nepszabadsag potrivit carora ar putea sa nu semneze contractul de achizitii de frecvente. Massidda a mai spus ca guvernul ar trebui sa revoce planul de taxare a Internetului intrucat este in detrimentul utilizatorilor, al furnizorilor de servicii si al competitivitatii tarii.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Ungaria aplica deja TVA de 27% serviciilor de Internet. In plus, companiile de telecomunicatii vor plati o taxa speciala pentru fiecare mesaj text si minut de convorbire prin retele fixe si mobile, taxa lunara fiind limitata in cazul persoanelor fizice. Noua taxa va fi introdusa pentru a compensa reducerea veniturilor bugetare provocate de faptul ca abonatii au inlocuit in ultimii ani apelurile telefonice traditionale si mesajele text cu alternative mai ieftine pe Internet, a explicat guvernul.

Aproximativ 100.000 de persoane au participat, marti seara, la manifestatia organizata la Budapesta in semn de protest fata de taxa suplimentara pe Internet, acesta fiind cel mai mare miting organizat de cand Guvernul Viktor Orban a ajuns la putere in anul 2010, potrivit unor surse citate de Reuters. Proiectul este criticat dur de Comisia Europeana, care a cerut retragerea acestuia.

Citeste si:
VIDEO Femeie împinsă brutal de un angajat al Vodafone, de față cu...
VIDEO Femeie împinsă brutal...

Cabinetul conservator condus de Viktor Orban a respins acuzatiile privind incalcarea libertatilor democratice, subliniind ca este vorba de echilibrarea regimului fiscal in toate domeniile de activitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.