Comisia Europeană vrea să deblocheze fonduri europene în valoare de aproape 13 miliarde de euro pentru Ungaria până la finalul lunii noiembrie, ceea ce ar reprezenta o victorie pentru premierul Viktor Orban. În schimb, Budapesta ar urma să sprijine majorarea bugetului blocului comunitar și asistență financiară pentru Ucraina.

Comisia Europeană va debloca o finanțare de până la 13 miliarde de euro pentru Ungaria

Eliberarea acestor fonduri ar fi o victorie pentru Orban, care a promis că nu va accepta nicio mărire a bugetului UE până când nu va fi restabilit accesul Ungariei la fondurile europene, informează Financial Times citând surse din apropierea discuțiilor.

În decembrie 2022, UE a înghețat fonduri de coeziune în valoare de 22 de miliarde de euro alocate Ungariei, după ce a hotărât că Budapesta nu respectă normele referitoare la statul de drept. Fondurile de coeziune sunt destinate să ajute țările membre mai puțin dezvoltate să acopere decalajul de investiții și să își îmbunătățească infrastructura.

Ca răspuns la cererile Bruxelles-ului, Ungaria a adoptat în luna mai o serie de reforme juridice. Acestea ar urma să permită Executivului comunitar să deblocheze 13 miliarde de euro, mai mult de jumătate din fondurile înghețate.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, a spus că Bruxelles-ul a trimis o scrisoare Guvernului ungar la data de 26 septembrie în care cere „clarificări” cu privire la unele detalii ale reformelor.

„Imediat ce Ungaria va răspunde la aceste întrebări, comisia îşi va continua evaluarea”, a adăugat Stefan de Keersmaecker.

Comisia Europeană a propus o majorare a bugetului UE cu 66 de miliarde de euro pentru a acoperi costurile crescute, iar o parte din aceşti bani vor contribui la programul de sprijin financiar în valoare de 50 de miliard de euro acordat Ucrainei.

Mai multe capitale europene, inclusiv Berlinul, au ridicat obiecţii faţă de propunerea de majorare a bugetului UE. Această suplimentare are nevoie de sprijinul tuturor celor 27 de state membre, cărora li se vor cere contribuţii suplimentare de la bugetele lor naţionale.

Citeste si:
Finanțarea start-up-urilor: cele mai bune opțiuni pentru afacerea...
Finanțarea start-up-urilor:...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Octombrie 2023 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.