Business 4 Mai 2017 14:11
In 2014, datele publicate de The Wall Street Journal aratau ca un numar ingrijorator de angajati refuza sa isi ia concediu, chiar si in decursul unui intreg an, din motive dintre cele mai diverse - de la a nu a avea idee unde vor sa isi petreaca urmatoarea vacanta, pana la teama de a pierde locul de munca sau oportunitatile de promovare. Astfel de alegeri au efecte negative pe termen lung si ascund, de cele mai multe ori, motivatii de ordin financiar.

Cand un angajat se gandeste ca zilele de concediu si, deci, absenta de la birou, ii vor afecta relatia cu sefii si stabilitatea locului de munca, ceea ce gandeste, de fapt, este ca ii va fi afectata situatia financiara.

In planificarea cheltuielilor si a economiilor personale, bugetul de vacanta este, nu de putine ori, trecut cu vederea, in favoarea altor nevoi mai presante. Vacantele ajung, astfel, sa fie amanate la nesfarsit. Pe termen lung, e un compromis nesanatos, care afecteaza calitatea vietii. Traim intr-o societate tot mai mult afectata de sindromul burnout (sindromul epuizarii profesionale), in care echilibrul munca-timp liber este esential pentru un stil de viata sanatos. Numeroase companii din afara tarii, dar si angajatori din Romania, acorda o tot mai mare importanta acestui aspect si incearca sa faca experienta la birou cat mai placuta, dar si sa incurajeze iesirile in aer liber, sportul, atelierele creative si plecarile la drum lung, fie ele si pentru un weekend prelungit.

Daca te regasesti in categoria de mai sus si amani de ceva vreme pauza binemeritata, din cauza unui buget limitat, iata cateva sugestii prin care iti poti finanta simplu urmatoarea vacanta:

1. Incearca un imprumut rapid, fara vizita la banca

Cu siguranta, varianta cea mai simpla si comoda. In ultimii ani, pe fondul crizei financiare si al discutiilor despre dobanzi, unii angajati au evitat bancile. Pentru nevoi personale, insa, si mai ales pentru experiente memorabile precum vacantele in afara tarii, exista varianta unor credite rapide online, pe care le poti obtine imediat, daca ai un venit lunar de minim 700 de lei. Avantajul unei astfel de solutii, dincolo de promptitudine, este ca te scapa de birocratie si dobanzi.

2. Cauta un job part time

Ca in vremea studentiei, banii de buzunar se pot obtine prin activitati suplimentare. Este o solutie viabila numai in situatia in care ai timpul si energia necesare pentru a sustine doua activitati, in paralel, sau daca esti dispus sa iti sacrifici weekendurile, pentru o perioada. Exista diverse variante de a-ti suplimenta veniturile, pe langa jobul de zi cu zi:

  • Colaborari extra la locul actual de munca; angajatorul va fi incantat sa rezolve eficient sarcini suplimentare cu un angajat care deja cunoaste businessul decat cu un colaborator extern care necesita training si timp;
  • Colaborari prin platformele de freelancing internationale sau chiar din Romania, precum freelancer.co.ro;
  • Completarea de chestionare necesare companiilor care realizeaza studii de piata;
  • Sofer part time pe durata weekendului, pentru un business.

Citeste si:
Cum te acomodezi după concediu: 5 trucuri ușor de aplicat
Cum te acomodezi după...

3. Fa economii

Solutia clasica, pentru zile negre. Cat de potrivita este ea pentru tine are, se pare, legatura cu categoria de varsta din care faci parte. Daca te regasesti in generatia Millennials, de exemplu, sunt sanse mari sa nu iti prea iasa, pentru ca aceasta este generatia care gandeste lucrurile pe termen scurt si mediu. Este, in acelasi timp, generatia interesata mai degraba sa acumuleze experiente, precum vacantele si calatoriile, decat bunuri materiale si conturi in banca. Daca nu te incadrezi aici, ai probabil deja gandita o strategie despre cum poti pune bani deoparte pentru concediu.

4. Nu cumpara lucrurile de care nu ai nevoie

Intra tot la categoria economii, dar este un exercitiu pe care il poate practica oricine: daca poti sta mai mult la birou, renuntand la visul tau de a merge in Portugalia, atunci poti renunta si la lucrurile de care nu ai cu adevarat nevoie si care reprezinta cumparaturi impulsive, ca sa ai totusi parte de vacanta pe care orice medic ti-ar recomanda-o. Un alt lucru pe care il poti face este sa achizitionezi acele produse care au termen mai mare de valabilitate.

Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...

5. Profita de promotii

Ultima solutie pe lista, pentru ca este deja plina lumea de vanatori de promotii. Totusi, fara a te transforma intr-unul, merita sa vizezi, din cand in cand, si ofertele la reducere sau campaniile promotionale ale brandurilor preferate, in situatia in care acest lucru te ajuta sa pastrezi cativa bani pentru escapada la care ai visat tot anul. E posibil sa ai nevoie, oricum, de una dintre solutiile mai temeinice de mai sus, dar poate te ajuta si aceasta sa ai bani de buzunar.

Tu ce solutie ai alege? Credit rapid online, job sezonier sau clasica pusculita?

Sursa foto: Aidan Meyer/ unsplash.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.