Piata muncii evolueaza mai rapid ca niciodata, iar in contextul in care zeci de joburi dispar din cauza automatizarii, alte locuri de munca au triumfat sub dezvoltarea tehnologica.

In momentul in care alegi o facultate sau faci o schimbare in cariera, trebuie sa iei in calcul mai multe aspecte. De la cat de usor iti va fi sa te angajezi in domeniul in care iti doresti sa lucrezi, pana la media salariilor, nivelul de stres pe care il presupune jobul, programul si cat de prietenos este mediul de lucru. Cu toate acestea, din miile de joburi scoase anual la concurs se evidentiaza cateva care vor fi la fel de cautate si peste 10 sau 20 de ani si in care ai sanse mari sa iti construiesti o cariera solida. Iata care sunt domeniile spre care ar trebui sa te orientezi:

Domeniul IT are o ascensiune fulminanta

Companiile care activeaza in domeniul IT se plang adeseori ca le este greu sa gaseasca ingineri si programatori buni, cu toate ca sunt dispuse sa ofere salarii cu mult peste medie si pachete atractive de beneficii. In conditiile in care se pune mare accent pe dezvoltarea softurilor si a sistemelor inteligente care sa ne usureze viata si sa o automatizeze, programatorii vor fi la fel de vanati de firmele de IT ca si pana acum. La momentul actual, cel mai bine platiti sunt cei care sunt angajati in domeniul bancar si in telecomunicatii, iar salariile ajung si la cateva mii de euro pe luna. In viitor, este de asteptat ca programatorii insisi sa creeze noi joburi pentru domeniul in care lucreaza, prin dezvoltarea unor noi platforme, aplicatii sau sisteme.

In Romania, Cluj-Napoca a fost supranumit Silicon Valley al Europei, dupa ce a fost asaltat de multinationalele care au auzit despre aplecarea romanilor spre acest domeniu, dar si pentru ca firmele de profil s-au extins atat de mult incat au ajuns sa aiba mii de angajati.

Domeniul constructiilor si-a revenit spectaculos dupa criza

In perioadele de boom economic, sectorul constructiilor se bucura de un ritm de crestere accelerat. Acest domeniu acopera o arie larga de activitati, de la ridicarea noilor cladiri de birouri sau locuinte, pana la dezvoltarea sau intretinerea infrastructurii. In Romania, investitorii straini au fost atrasi si de preturile avantajoase la constructii, mai mici decat in tari precum Polonia sau Cehia.

Companiile romanesti de constructii, dar si retailerii din domeniu au simtit imediat aceasta oportunitate si au profitat de ea pentru a patrunde si pe pietele din afara. De exemplu, compania Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii si finisaje, are o prezenta regionala si in Moldova, Bulgaria sau Ucraina, iar in tara numara peste 2.700 de angajati.

Citeste si:
Eficiența în industria construcțiilor cu ajutorul utilajelor...
Eficiența în industria...

In urmatorul deceniu, sectorul de constructii va continua sa se dezvolte, iar companiile vor cauta oameni din mai multe domenii: de la ingineri si arhitecti, pana la proiectanti, coordonatori pe santiere sau vanzatori.

Marketingul se afla in plina transformare

Tehnologia a schimbat obiceiuri de consum si i-a facut pe cei care se ocupa de cercetare in acest domeniu sa se intrebe care este cea mai usoara si mai eficienta cale pentru ca brandurile sa ajunga la publicul lui tinta. In conditiile in care oamenii spun ca se simt agasati de reclame si le este tot mai usor sa le elimine fie ca navigheaza pe net sau schimba programul la televizor, marketerii vor avea de acum incolo misiunea dificila de a gasi o cale de compromis.

Mai mult, si canalele de comunicare s-au schimbat. In 2016, veniturile incasate din publicitatea online le-au depasit pe cele incasate din TV, iar diferentele vor continua sa creasca, in conditiile in care consumatorii sunt tot mai atasati de smartphone-uri sau de tablete si nu se mai uita la televizor la fel de mult.

Joburile verzi favorizeaza aparitia unui nou domeniu

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Problema poluarii le-a facut pe multe companii sa adopte politici si practici prietenoase cu mediul, iar acest trend se va accentua in urmatorii ani. Asa se face ca au aparut asa-numitele joburi verzi, pentru care se cauta candidati care sa implementeze programe eco-friendly, sa dezvolte noi planuri pe termen lung si sa gaseasca noi solutii pentru protejarea mediului, scrie Hipo. Iar cand companiile se orienteaza spre gasirea si exploatarea resurselor alternative de energie, se creeaza o cerere pe piata pentru ingineri care sa conceapa sau sa instaleze panouri solare sau centrale eoliene si chimisti care sa dezvolte noi biocombustibili.

In Romania, acest domeniu nu este inca bine definit, dar este o chestiune de cativa ani pana cand se vor urma si aici exemplele companiilor eco-friendly, iar impunerea unor reguli de catre Uniunea Europeana ar obliga sute de corporatii sau firme sa conceapa si sa implementeze planuri durabile pentru protejarea mediului inconjurator.

Citeste si:
Tily Niculae și-a început cariera la doar 16 ani. Cât de greu i-a...
Tily Niculae și-a început...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.