Daca ai nevoie de bani si te gandesti sa contractezi un credit, trebuie sa stii cateva lucruri foarte importante menite sa te ajute sa iei cea mai buna decizie.

In 2012, jumatate din populatia activa a tarii avea datorii la banci si la institutiile financiare nebancare, conform Raportului asupra Stabilitatii Financiare din 2013 al BNR. Datele Bancii Centrale aratau ca din cei 4,35 de milioane de romani cu datorii catre institutiile bancare si nebancare, cele mai mari probleme le inregistrau persoanele cu venituri mici.

Situatia nu pare sa se fi imbunatatit pana in 2015. Intr-un singur an, numarul persoanelor cu restante la banca a urcat cu 45.000, pana la 715.000, iar numarul creditelor restante ajunsese la 950.000, deoarece unii datornici aveau chiar si doua sau trei credite.

La finalul anului 2015, valoarea totala a creditelor restante in lei ale populatiei si firmelor, inregistrata in luna noiembrie, era de 9,35 miliarde lei si se afla in crestere constanta.

Acesta este si motivul pentru care fiecare persoana care doreste sa contracteze un credit trebuie sa se gandeasca la cateva lucruri foarte importante:

1. Costul creditului si suma totala pe care o platesti

Daca doresti sa iei un credit de la o institutie bancara sau nebancara, cere informatii despre costurile creditului si despre suma totala pe care o vei plati pana la finalul perioadei de creditare. Verifica, totodata, valoarea Dobanzii Anuale Efective (DAE). Trebuie sa stii ca exista o serie de factori, in afara ratei dobanzii, care influenteaza costul total al unui imprumut bancar. Unii creditori pun, insa, un calculator online la dispozitia potentialilor clienti, precum acest calculator de credite, prin care poti afla cat de mult poti imprumuta, care este rata saptamanala, rata lunara, precum si suma totala pe care o vei plati.

2. Moneda

Romanii pot contracta credite in lei, euro, dolari sau franci elvetieni. Imprumuturile in valuta raman preferatele clientilor romani, conform imopedia.ro, desi exista avantaje si pentru creditele in lei. Spre exemplu, daca esti platit in lei, nu vei fi afectat de fluctuatiile de schimb valutar atunci cand platesti rata lunara pentru suma imprumutata. Cu toate acestea, una dintre conditiile care pot influenta puternic caracteristicile imprumutului este evolutia in timp a indicelui de referinta pentru moneda in care ai imprumutat, indice care este legat de variatia dobanzii.

Citeste si:
5 lucruri pe care să le faci până la finalul anului
5 lucruri pe care să le faci...

3. Dobanda fixa sau dobanda variabila?

Creditele cu dobanda variabila au, in prezent, rate mai mici, insa nu exista o garantie ca lucrurile vor ramane asa pana la finalul perioadei de creditare. Este indicat sa consulti un specialist care sa iti spuna cum ar arata un grafic de rambursare ca urmare a majorarii ratei dobanzii.
Dobanzile fixe sunt mai mari decat dobanzile variabile, insa avantajul lor tine de faptul ca tu vei sti ca rata lunara nu se va modifica pana la finalul contractului si nu vei avea surprize.

4. Perioada de creditare

Cu cat perioada de creditare este mai mare, cu atat rata lunara este mai mica. Cu toate acestea, suma totala pe care o vei plati pana la finalul contractului este mai mare in cazul perioadelor mari de creditare decat in cazul unor perioade mai mici de rambursare a creditului. Prin urmare, cu cat perioada de creditare este mai mica, cu atat creditul este mai avantajos, desi pare mai costisitor pe termen scurt.

Citeste si:
Creditul de tip amanet auto - definiție, condiții și avantaje
Creditul de tip amanet auto -...

5. Tipul de credit

O persoana fizica are acces la mai multe tipuri de credite, precum creditele de nevoi personale (cu sau fara ipoteca), creditele auto, creditele de studiu, creditele imobiliare si cardurile de credit. Pentru fiecare din aceste credite, care se potrivesc unor situatii specifice, trebuie sa tii cont de aspectele mai sus mentionate, precum costul total, perioada de rambursare, tipul dobanzii, moneda, indicele de referinta si alte comisioane care se ataseaza contractelor.

6. Calculeaza cu atentie capacitatea ta de plata

Inainte sa analizezi piata creditelor, trebuie sa stii, orientativ, de ce tip de credit ai nevoie, insa trebuie sa stii cu certitudine ce tip de credit nu iti doresti, dupa cum noteaza site-ul myfico.com. Pentru asta trebuie sa iti calculezi foarte bine capacitatea de plata. Spre exemplu, daca esti tentat sa iei un credit de cateva zeci de mii de euro, intreaba-te cat de sigur este jobul pe care il ai acum si ce s-ar intampla daca ti-ai pierde actualul loc de munca. Sunt sanse mari sa-ti gasesti un loc de munca la fel de bine platit? In plus, fa un calcul realist si afla care este suma de bani de care te poti lipsi cu adevarat si pe care o poti folosi pentru plata ratelor lunare. Nu in ultimul rand, ia in calcul si o eventuala crestere a numarului de membri ai familiei tale. Daca nu ai copii, dar stii ca vei avea peste cativa ani, gandeste-te la cresterea nevoilor financiare care te-ar putea destabiliza dupa aparitia copiilor.

Citeste si:
Creditele de nevoi personale rapide: soluția care ne ajută când...
Creditele de nevoi personale...


Foto: Wikimedia Commons


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.