Timp de cateva zeci de ani, departamentul de Resurse Umane a fost privit ca un segment de back-office al companiilor, centrat pe sarcini administrative banale, precum gestionarea salariilor si a planurilor de beneficii.

Lucrurile par sa se fi schimbat in ultimii ani. In prezent, managerii de resurse umane au devenit mult mai influenti in marile companii si au ajuns mana dreapta a directorilor executivi, conform Harvard Business Review.

Pe masura ce organizatiile se dezvolta, managerii de resurse umane (HR) creeaza un plan de atragere si de pastrare a persoanelor cu abilitatile necesare in cadrul organizatiei. Punerea in aplicare a planului presupune recrutarea, selectia, integrarea noilor membri ai organizatiei in colectivul de lucru deja existent, instruirea noilor veniti si recompensarea tuturor angajatilor intr-un mod motivant pentru ei, in functie de performantele lor.

Jobul secolului XXI inseamna, insa, flexibilitate, regim de part-time, ore suplimentare lucrate fie in timpul noptii, fie in weekend-uri, iar perioadele lungi de concediu tind sa devina istorie. Astfel, sarcinile departamentului de HR devin din ce in ce mai complexe, iar indeplinirea fara greseala de catre managerii de HR a sarcinilor de lucru a devenit o adevarata provocare.

Cu toate acestea, departamentul de HR este nevoit, in continuare, sa pastreze o evidenta a timpului pe care angajatii il petrec la locul de munca si a activitatilor pe care le intreprind in acest interval de timp.

Tehnologia vine in ajutorul lucratorilor din departamentul de HR

Fisele de pontaj au devenit, cu timpul, mult mai complicate si contin, pe langa programul de lucru, informatii despre tipul de sarcini ale fiecarui angajat, dificultatea acestora si problemele care apar pe parcursul desfasurarii activitatilor specifice fisei postului.

Asa a aparut pontajul in Excel, care si-a dovedit si el limitele in cazul companiilor mari. Salvarea vine, insa, din partea softurilor de pontaj si de management al timpului, care au preluat toate informatiile din Excel si le-au completat, astfel incat departamentul de HR are, la finalul unei zile de munca, toate detaliile activitatilor intreprinse de angajatii companiei.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Un astfel de soft reprezinta, in marile companii, un prim pas pentru efectuarea calculelor salariale, deoarece ofera informatii despre tipurile de ore petrecute la munca (ore suplimentare, ore in timpul sarbatorilor legale, ore de noapte, ore de recuperare). Orice firma poate folosi un astfel de soft, indiferent de numarul de angajati.

Softul de pontaj permite detectarea problemelor legale si evitarea acestora, precum evidentierea necesarului de personal conform specificului companiei. In plus, softul poate genera fise de pontaj in format Excel sau PDF si poate genera o multitudine de rapoarte, dupa cum aflam de pe hrp.ro, care a pus la dispozitie un demo al unui astfel de program.

O istorie de peste 120 de ani

Observam, astfel, ca lucrurile au evoluat enorm din momentul in care economistul John R. Commons a folosit pentru prima data termenul de „resurse umane” in cartea sa „Distribution of Wealth”, in 1893, conform Wikipedia. Conceptul de „resurse umane” s-a schimbat, insa, radical pana in 1958, cand economistul E. Wight Bakke l-a utilizat cu sensul sau modern.

Citeste si:
Noua Bursă de Diamante din India - mai mare decât Pentagonul
Noua Bursă de Diamante din...

Insa istoria resurselor umane nu se limiteaza doar la evolutia sensului cuvintelor, ci este mult mai bogata decat ne-am astepta la prima vedere.

Spre exemplu, stiai ca programul de 8 ore de munca isi are originea in India? In 1912, Tata Steel a fost prima companie care a limitat programul muncitorilor la 8 ore, conform tatasteel100.com. Dupa doi ani, in 1914, acest program de lucru a fost adoptat si de Henry Ford, iar in prezent este aplicat in majoritatea covarsitoare a companiilor la nivel mondial. In 1919, tot in cadrul companiei indiene Tata Steel a fost fondat „comitetul muncitorilor”, care avea rolul de a manageria plângerile legate de conditiile din service-uri.

Filmuletul de mai jos prezinta, intr-un mod foarte atragator si in doar 5 minute, o istorie a resurselor umane de-a lungul timpului. Informatiile sunt fascinante!

Citeste si:
Drama Andreei Marin! Câte sarcini a pierdut, înainte de a o naște...
Drama Andreei Marin! Câte...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.