Strălucirea diamantelor atrage inevitabil atenția oamenilor, aceste pietre prețioase din carbon pur, cu o istorie de miliarde de ani, fiind unele dintre cele mai valoroase "comori" moderne.

Simboluri ale luxului, prosperității și frumuseții, diamantele cu remarcabile caracteristici sunt folosite în industria bijuteriilor și chiar în unele creații prestigioase din lumea modei.

Raritatea diamantelor este determinată de procesul complicat și îndelungat în care au fost realizate în mod natural, la sute de km sub pământ. Nu întâmplător, pe diamante se bazează intriga multor filme de acțiune, sunt iubite de orice femeie și sunt simboluri cu valoare foarte mare în multe din jocurile ca la aparate cu fructe și șeptari.

Pentru a găzdui o industrie cu valori imense a comerțului cu diamante, în India s-a finalizat de curând construcția Bursei de Diamante din Surat (Surat Diamond Bourse). Conform CNN, aceasta are dimensiuni superioare Pentagonului (sediul central al Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii, în Washington D.C.), care timp de 80 de ani și-a păstrat titlul de cea mai mare clădire administrativă din întreaga lume.

Date impresionante care ilustrează valoarea pieței de diamante

Complexul de 15 etaje din India a fost construit pe o suprafață de teren de mai mult de 14 hectare. Bursa de Diamante din Surat este acum punctul central de interes pentru peste 65.000 de profesioniști din domeniul diamantelor, inclusiv tăietori, lustruitori şi comercianți, după cum notează publicația online HotNews. Există 9 structuri dreptunghiulare interconectate care creează această clădire unică în lume prin dimensiuni și arhitectură.

O industrie a diamantelor de valori fabuloase nu putea să fie găzduită decât de o clădire de top. Peste 660.000 de metri pătrați de spațiu de birouri (inclusiv săli de conferințe și alte spații speciale) sunt acum la dispoziția specialiștilor care lucrează zi de zi cu diamantele - o industrie controversată de altfel, tocmai prin prisma puterii financiare enorme pe care o gravitează în jurul său, cu influențe politice și sociale în statele a căror economie depinde de exploatarea acestor resurse naturale.

Citeste si:
Jean de la Craiova, cunoscut și în India. Manelistul va juca...
Jean de la Craiova, cunoscut...

Patru ani s-a lucrat la construcția Bursei de Diamante din Surat, un centru mondial al pietrelor prețioase la aproximativ 240 de km nord de Mumbai, India. În Surat sunt tăiate aproximativ 90% din toate diamantele planetei. Noua clădire, care probabil va fi inaugurată în toamnă, va crește cu siguranță prestigiul Indiei pe piața globală de diamante. În prezent, centrul mondial al comerțului cu diamante este considerat mai degrabă a fi orașul belgian Antwerp.

Cât a costat complexul din Surat

La o valoare de aproape 400 de milioane de dolari este estimat costul necesar pentru realizarea masivului proiect din India, dedicat industriei și comerțului cu diamante. Clădirea cuprinde 4700 de spații de birouri, 131 de lifturi, restaurante, magazine, spații de wellness și desigur pentru organizarea de evenimente, târguri, expoziții. Firma indiană de arhitectură Morphogenesis a conceput proiectul în urma unui concurs internațional de design.

Complexul nu este doar o expresie a dorinței de a atrage atenția. Dimensiunea proiectului a fost dictată de cerere, au explicat reprezentanții Bursei de Diamante din Surat. Astfel, toate birourile au fost rezervate de către companii din industria de diamante încă înainte de realizarea construcției.

Citeste si:
Rusia a vândut Indiei arme în valoare de 13 miliarde de dolari în...
Rusia a vândut Indiei arme în...

Merită subliniat faptul că noul proiect este un superlativ și din punct de vedere al rigorilor legate de normele de construcții ecologice. Firma de arhitectură a explicat că fiecare decizie de proiectare a ținut cont de modul în care consumul de energie necesar clădirii se poate reduce în mod natural. În plus, au fost folosite materiale de construcție prietenoase cu mediul înconjurător.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 August 2023 - 08 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.