Business 1 Iulie 2015 14:39
Noul calendar de liberalizare a pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, a fost aprobat, miercuri, de Guvern, pentru perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2021.

Pretul gazelor pentru populatie si producatori creste, de la 1 iulie, de la 53,3 lei/MWh la 60 lei/MWh, si va continua sa creasca anual cu cate 6 lei in 2016 si 2017, urmand sa fie rediscutat in aprilie 2018, in calendar fiind estimata totusi la acest moment o crestere similara pana in 2021.

Noul calendar de liberalizare a pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei, anuntat de MEDIAFAX in urma cu aproximativ o luna, a fost aprobat, miercuri, de Guvern, pentru perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2021.

"Calendarul de liberalizare este rezultatul negocierii cu reprezentantii Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale, in sensul ca termenul dorit de partenerii externi a fost extins de la trei ani (2015-2018) la sase ani (2015-2021), iar ritmul de crestere a pretului a fost repartizat uniform pe toata perioada de referinta, neacceptandu-se cresterea mai accentuata in prima parte a perioadei. Totodata, partea romana a insistat, in cadrul negocierilor, ca alinierea pretului gazelor din productia interna sa se faca anual, si nu trimestrial sau semestrial", arata Guvernul.

Potrivit noului calendar, incepand cu 1 iulie 2015, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei va fi de 60 de lei/MWh, comparativ cu 53,3 lei/MWh cat este in prezent. Calendarul prevede o majorare anuala pana in 2017, respectiv de la 1 iulie 2016 pretul va fi de 66 lei/MWh, iar incepand cu aprilie 2017, de 72 lei/MWh.

Guvernul arata totodata ca, avand in vedere perioada de timp mare prevazuta pentru acest angajament, se are in vedere ca, la 1 aprilie 2018, sa fie rediscutat pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei pentru urmatorul an (pana la 1 aprilie 2019), fie in mod reglementat prin hotarare de Guvern, fie in mod liber, in functie de cererea si oferta pietei. Calendarul de liberalizare estimeaza totusi pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna si dupa aprilie 2018.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Astfel, pentru 1 aprilie 2018 pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei este estimat la 78 lei/MWh, pentru 1 aprilie 2019 este estimat la 84 lei/MWh, iar pentru 1 aprilie 2020, la 90 lei/MWh.

Aceste estimari sunt valabile pentru pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei, cu observatia ca acesta va fi reevaluat in urma unei analize, derulata pana la sfarsitul lunii martie 2018.

"Pentru asigurarea predictibilitatii, prin noul calendar de liberalizare se urmareste o singura crestere anuala a pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei (comparativ cu cresterea trimestriala prevazuta de calendarul convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012), componenta a pretului final reglementat, odata cu stabilirea tarifelor, respectiv in luna aprilie a fiecarui an. De asemenea, alegerea perioadei aprilie an curent - martie an urmator a avut in vedere si ciclul de injectie-extractie, care se realizeaza in aceeasi perioada", arata Executivul.

Citeste si:
Virgil Popescu: „Prețurile plafonate vor fi aplicate până în martie...
Virgil Popescu: „Noile...

Conform sursei citate, la redactarea calendarului de liberalizare a pretului la gaze naturale din productia interna pentru perioada iulie 2015- iunie 2021 a fost luat in considerare faptul ca se constata o scadere constanta a consumului de gaze naturale, din cauza declinului consumului industrial, precum si datorita programelor de eficienta energetica aplicate de catre ambele categorii de consumatori, casnici si non-casnici, precum si faptul ca s-a inregistrat o scadere a cererii de gaze naturale a producatorilor de energie electrica, pe fondul intrarii pe piata a capacitatilor de productie din surse regenerabile (la nivelul lunii iunie 2015 se prevede un excedent de gaze naturale de cca 40% din productia interna fata de consumul prognozat (conform datelor furnizate de catre SNTGN Transgaz – Dispeceratul National de gaze), ceea ce va pune o presiune importanta pe preturile cu care producatorii vor comercializa gazele naturale in perioada de vara).

Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

In ceea ce priveste importul de gaze naturale, cererea a evoluat in termeni descrescatori, conform scaderii consumului in general, de la un procent de 15% in anul 2013 la aproximativ 7% in anul 2014, cu o perspectiva de mentinere a acestui procent sau chiar de scadere, pe termen mediu.

Reevaluarea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei, incepand cu anul 2018, este necesara, arata Guvernul, intrucat impunerea, de pe acum, printr-o hotarare de Guvern, a unui pret de referinta fix dupa anul 2017 ar fi de natura sa genereze distorsiuni pe piata libera, cu impact negativ asupra tuturor relatiilor comerciale. Referinta respectiva ar putea fi in dezacord semnificativ fata de referintele inregistrate la nivel international si/sau evolutia pietei romanesti, in situatia cresterii productiei interne sau a surselor de aprovizionare, corelativ cu o scadere a consumului.

Citeste si:
Ucraina a cerut un ajutor financiar de urgență de la FMI
Ucraina a cerut un ajutor...

Romania s-a angajat fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International sa elimine preturile reglementate in sectorul gazelor si energie electrica. Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii in 1 ianuarie 2014, astfel ca in prezent doar populatia mai primeste gaze la preturi reglementate.

In negocierile de la inceputul anului, Fondul Monetar International si Comisia Europeana au cerut Guvernului sa creasca pretul gazelor pentru populatie si centrale de energie termica (CET) de la 53,3 lei la 62 lei MWh, de la 1 aprilie. Guvernul a avansat pretul de 58 lei, neacceptat de FMI si CE. Refuzul de a creste pretul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost incheiata o noua scrisoare de intentie la acordul cu FMI.

Conform calendarului convenit de Guvern in 2011 cu FMI si CE, pretul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit sa creasca de la 53,3 lei MW/h in iulie 2014, la 54,6 lei in octombrie 2014, la 56,1 lei in ianuarie 2015, la 58,9 lei in aprilie 2015 si la 62 lei in iulie 2015. Cresterea pretului a fost insa amanata de Guvern, pentru prelungirea calendarului de eliminare a preturilor reglementate cu trei ani, pana la 30 iunie 2021.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.