La 1 ianuarie 2024, Belgia preia de la Spania preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru 6 luni. Statele membre care dețin președinția Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni.

Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene

Belgia deţine preşedinţia rotativă pentru a 13-a oară, într-un moment în care UE se află la o răscruce de drumuri, confruntându-se cu consecințele războiului în Ucraina, efectele post-pandemie, criza energetică, dezinformarea, evenimentele climatice extreme, conflictul din Orientul Mijlociu, se arată pe site-ul preşedinţiei belgiene.

Preşedinţia belgiană se va concentra pe şase arii tematice şi va acorda o atenţie deosebită menţinerii sprijinului neclintit pentru Ucraina. De asemenea, va sprijini adoptarea Agendei Strategice 2024-2029 şi va pregăti discuţii privind viitorul Uniunii Europene. Pe măsură ce ciclul instituţional actual se încheie, preşedinţia va sprijini o tranziţie spre următorul, scrie Agerpres.

Cât despre afacerile generale, președinția belgiană va continua lucrările în curs privind extinderea, iar în luna mai, UE va celebra cea de-a 20-a aniversare de la cea mai mare extindere din istoria sa (2004).

Un obiectiv principal al preşedinţiei belgiene în ceea ce priveşte afacerile externe va fi furnizarea de sprijin politic, economic, militar, umanitar şi juridic foarte ferm pentru Ucraina. Pe zona de justiţie şi afaceri interne, priorităţile-cheie vor fi reforma sistemului de migraţie şi azil, precum şi crearea unei zone Schengen reziliente.

"Protejează, întăreşte, pregăteşte" este sloganul ţării la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, acesta cuprinzând, în mod concis, cele şase teme cheie ale acestui al 13-lea mandat (angajamentul faţă de o Europă mai sigură, mai puternică şi mai rezistentă, capabilă să navigheze în peisajul complex şi în schimbare rapidă al politicii globale), conform mesajului premierului belgian, postat pe site-ul preşedinţiei.

Citeste si:
INSCOP: Mai mult de jumătate dintre români preferă un candidat...
INSCOP: Mai mult de jumătate...

Belgia a fost prima ţară din UE care a deţinut preşedinţia Consiliului în perioada 1 ianuarie-30 iunie 1958, numărându-se printre membrii fondatori ai construcţiei comunitare. Belgia a fost primul stat care a deţinut preşedinţia, pentru că numele statului începe cu litera "B", iar ordinea în care tratatele prevedeau că se asigura preşedinţia rotativă era una alfabetică. Alte perioade în care Belgia a deţinut preşedinţia: ian. - iun. 1961; ian. - iun. 1964; ian. - iun. 1967; ian. - iun. 1970; ian. - iun. 1973; ian. - iun. 1978; iul. - dec. 1982; iul. - dec. 1987; ian. - iun. 1994; ian. - iun. 2002; iul.-dec. 2010.

Priorităţile trio-ului actual Spania-Belgia-Ungaria

Programul pe 18 luni al noului trio, care a debutat la 1 iulie 2023, a fost aprobat în cadrul Consiliului Afaceri Generale al UE din 27 iunie 2023.

Citeste si:
Evenimente astrologice din aprilie 2024 ne îndepărtează de ce este...
Evenimente astrologice din...

În baza experienţei dobândite în contextul Conferinţei privind viitorul Europei, trio-ul Spania-Belgia-Ungaria îşi continuă eforturile de intensificare a dialogului cu cetăţenii UE, împreună cu celelalte instituţii ale UE, în limitele competenţelor lor.

Temele prioritare ale trio-ului format din Spania-Belgia-Ungaria sunt:


  • evaluarea, la jumătatea perioadei, a cadrului financiar multianual 2021-2027, precum şi contribuţia la finalizarea uniunii bancare şi la realizarea de progrese în direcţia unei veritabile uniuni a pieţelor de capital;

  • contribuţia la revizuirea Codului vamal al Uniunii;

  • continuarea lucrărilor privind transformarea digitală, asigurând ceea ce se numeşte incluziune digitală;

  • continuarea lucrărilor privind reforma sistemului european comun de azil şi a pactului privind migraţia şi azilul;

  • punerea în aplicare a Strategiei de securitate cibernetică a UE şi depunerea de eforturi în direcţia consolidării autonomiei strategice în domeniul tehnologiilor digitale;

  • punerea în aplicare a pachetului "Fit for 55";

  • monitorizarea şi punerea în aplicare a politicii agricole comune (PAC) reformate şi conceperea noii PAC post-2027;

  • coordonarea sprijinului financiar pe termen lung pentru reconstrucţia Ucrainei;

  • contribuţia la modelarea comunităţii politice europene ca forum de dialog politic paneuropean la nivel înalt între statele membre ale UE şi vecinii lor cei mai apropiaţi pe tema stabilităţii şi securităţii europene, a securităţii energetice şi a rezilienţei.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Ianuarie 2024 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.