FMI si Banca Mondiala si-au stopat proiectele de finantare a Republicii Moldova, iar UE ar putea intrerupe finantarea reformei justitiei, din cauza neonorarii angajamentelor, iar in aceste conditii, peste cel mult opt saptamani, statul va intra in incapacitate de plata, comenteaza Deutsche Welle.

Fondul Monetar International (FMI) a conditionat, in urma cu aproximativ o luna, reluarea creditarii Republicii Moldova prin lichidarea celor trei banci ("Banca de Economii", "Banca Sociala" si "Unibank") implicate in furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al tarii. Consiliul aliantei minoritare de guvernare de la Chisinau (PLDM-PDM) s-a intrunit intr-o sedinta si a decis exact contrariul – sa initieze procedura de nationalizare a "Bancii de Economii". Premierul Chiril Gaburici a incercat sa se opuna, dar peste cateva zile si-a anuntat demisia, iar in consecinta FMI a suspendat negocierile cu Republica Moldova, scrie MEDIAFAX.

Directorul Bancii Mondiale (BM) pentru Moldova, Alex Kremer, a anuntat marti blocarea relatiilor cu Chisinaul, ceea ce inseamna ca Republica Moldova nu va primi suportul bugetar de 45 de milioane de dolari planificat pentru 2015. Alex Kremer a spus ca relatia BM cu Republica Moldova va ramane inghetata "pana cand autoritatile moldovene vor intreprinde actiuni decisive" pentru solutionarea problemelor din sectorul bancar.

"Noi recomandam autoritatilor ca cele trei banci aflate in prezent sub administrare speciala - Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank - sa fie lichidate. Orice incercare de a nationaliza si recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea si un risc ca banii contribuabililor sa fie utilizati pentru a acoperi pierderile ascunse si pierderile potentiale pe viitor. Nu este exclus ca o parte din datoriile restante ale Bancii de Economii sunt catre persoane implicate in aceasta frauda. Daca acest lucru ar fi adevarat, revitalizarea Bancii de Economii le-ar permite sa extraga si mai multi bani din contul contribuabililor", a atentionat Alex Kremer.

"Ar fi ilogic si iresponsabil ca Banca Mondiala sa transfere in bugetul Moldovei banii actionarilor sai prin usa din fata, in timp ce exista riscuri ca sume si mai mari de bani publici sa fie pierdute prin usa din dos, din cauza fraudelor si coruptiei din sectorul bancar", a comentat Kremer.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Mai mult, potrivit lui, bugetul Republicii Moldova nu este pregatit sa beneficieze de suport bugetar din partea Bancii Mondiale. "Banca Mondiala poate oferi sprijin unei tari doar atunci cand bugetul national al tarii respective este sustenabil si reflecta deciziile in materie de politici. Guvernul de la Chisinau va trebui sa emita obligatiuni de stat pentru a proteja deponentii (bancilor in deriva – n.n.) de frauda din sectorul bancar, iar bugetul tarii pentru 2015 nu include in prezent costul dobanzii aferente acestor obligatiuni", a spus Kremer.

Tot marti, la ultima sedinta a Guvernului condus de Chiril Gaburici, ministrii din partea Partidului Democrat au blocat pachetul de legi privind reorganizarea Comisiei Nationale de Integritate menit sa asigure independenta CNI, prin excluderea controlului politic – una din conditiile prevazute in Acordul de finantare de catre Uniunea Europeana a reformei justitiei in Republica Moldova. Proiectele vizau modificarea modalitatii de declarare a averii de catre persoanele cu functii de raspundere si restructurarea CNI.

Citeste si:
Finanțarea start-up-urilor: cele mai bune opțiuni pentru afacerea...
Finanțarea start-up-urilor:...

Seful Delegatiei UE la Chisinau, Pirkka Tapiola, a reactionat imediat. El a spus ca Uniunea Europeana este dezamagita de faptul ca pachetul de legi privind reforma Comisiei Nationale de Integritate nu a intrunit suficiente voturi pentru a fi aprobat de Guvern. "Sunt foarte dezamagit. Reforma Comisiei Nationale de Integritate este o prioritate fundamentala pentru Uniunea Europeana si pentru asistenta noastra. Este important ca aceasta lege sa ajunga cat mai curand in Parlament", a mentionat Tapiola.

In aceste conditii, fostul ministru moldovean al Finantelor Veaceslav Negruta a explicat ca autoritatile moldovene au la dispozitie cel mult 6 - 8 saptamani pentru a evita un colaps. Riscul ca Guvernul sa nu-si mai poata onora platile interne este major. Potrivit lui Negruta, autoritatile ar trebui sa intocmeasca urgent un plan anti-criza, sa relanseze invitatia la negocieri pentru FMI, sa rectifice Bugetul de stat pentru 2015 si sa amane activarea garantiei eliberate de Guvern (fata de Banca Nationala) pentru salvarea celor trei banci. "Timp este foarte putin. Sunt 6 - 8 saptamani cel mult pentru a evita, prin actiuni coordonate si energice, un colaps definitiv in ceea ce priveste platile interne. Deputatii nu trebuie sa plece in vacanta pana nu rectifica bugetul", sustine Veaceslav Negruta.

Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.